Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, пред агенция Фокус: Правим всичко възможно да създадем благоприятни условия за бизнеса

Антоанета Барес е с над 15 г. професионален опит в областта на правото и в управлението на проекти в различни сектори от икономиката. Заемала е ключови и ръководни позиции в търговски компании, включително от IT сектора и държавните институции. Тя е юрист и докторант по икономика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Антоанета Барес е част от екипа на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД от създаването и през 2009 г., а поста изпълнителен директор заема от март 2017 г.


Фокус: Гжо Барес, каква е равносметката ви за изминалата 2019 г.?
Антоанета Барес: Миналата година се навършиха 10 години от създаването на НКИЗ. В момента в държавните индустриални зони има ситуиран бизнес и инвестиции за повече от 600 милиона лева. Последната година беше силна за нас. НКИЗ има шест зони в развитие, като приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище. Там договорените инвестиции са близо 530 млн. лв. като се реализират се 32 проекта. Гарантираните работни места над 1500. В Индустриален и логистичен парк Бургас –общият размер на гарантираните вложения е 73 млн. лв. и се осъществяват 35 инвестиционни проекта при осигурени 726 работни места. Когато зоната в Бургас започне да работи в пълния си капацитет, ще бъдат открити около 1000 работни места. Зоната ни в Русе също се развива добре – там работят около 300 човека и оперират 50 фирми.

Фокус: Кои са най-добре развиващите се зони и къде има най-голям интерес?
Антоанета Барес: Винаги съм казвала, че Национална компания индустриални зони е работещ механизъм за привличане на инвестиции. Всяка зона си има своите предимства, като най-важна е локацията и инфраструктурата. Имаме зони, като тези в Бургас и Варна, които са разположени на Черно море. Нашите паркове в Русе и Видин също са предпочитани, тъй като имат излаз на река Дунав. Приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище. За нея през лятото на 2019 г. подписахме окончателен договор с високотехнологична швейцарска компания. Тя произвежда прототипи и детайли от силикон и пластмаса. Досега въпросната фирма беше наемател, но решиха да купуват, защото им хареса там. Намират, че страната ни е стабилна, и вече са решили да построят свое собствено предприятие. Интересът от страна на инвеститорите – чужди и български - не е спирал. Затова правим всичко възможно да създадем благоприятни условия за бизнеса, който да реализира своите проекти в икономически зони с готова инфраструктура. Така предприемачите могат да стартират своя бизнес по-бързо. В подкрепа на това ще кажа, че в края на миналата година направихме първа копка за изграждане на инфраструктурата /вода, ток, интернет и улици/ на територията на индустриална зона „Загоре“. НКИЗ и община Стара Загора реализират съвместен проект върху 115 дка в югоизточната част на областния град. И вече има заявен инвеститорски интерес.

Фокус: Зоната ви в Бургас също се развива добре. Дори миналата година я разширихте.
Антоанета Барес: Да, така е. Индустриален и логистичен парк Бургас е успешен проект – на НКИЗ и на общината. На 28 февруари 2019 г. Министерският съвет взе решение за апортиране на седем имота частна държавна собственост от Южна промишлена зона в нашето дружество. Апорта се наложи, тъй като съществуващите терени бяха изчерпани заради голямото търсене от страна на инвеститори. В Бургас най-големият ни инвеститор е „Сигматек“. Те изграждат производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели, като тяхната инвестиция е над 50 милиона лева. Дейността на базата пък ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво „ноу-хау“, обединяващо в себе си високи технически знания и опит. Производствените помещения на "Сигматек" вече са изградени.

Фокус:
Говорите за чужди фирми. Има ли български компании, които искат да направят свои бази в индустриалните зони на НКИЗ?
Антоанета Барес: Едни от последните ни големи инвеститори в Икономическа зона София-Божурище са Зора и Айко. Инвестицията на Зора е за над 17 милиона лева и гарантирани 33 работни места. Както знаете Зора е българска фирма. Айко пък ще вложат близо 15 милиона лева пак в зоната ни в Божурище.

Фокус:
С какви инвеститори преговаряте в момента и какви бизнеси проявяват интерес към индустриалните зони в България?
Антоанета Барес: Не мога да ви цитирам конкретни имена, тъй като все още преговаряме със съответните инвеститори. Но водим разговори с индийска компания, която иска да строи завод за хранителни добавки в Икономическа зона София-Божурище. Имаме проговори и с немска компания, която иска да построи център за обучение на кадри за работа със скелета. Освен това искат да направят и модерна логистична база. Друга фирма, немска, която вече има база в Божурище, се готви за втори проект. Става дума за разширение на дейността на дружеството и изграждане на ново архивохранилище. Пак за Божурище водим преговори с българска фирма, която има намерение да изгради производствена база в сферата на фармацевтична индустрия. Разговори има и с азербайджанци, които искат да произвеждат капки за очи.

Фокус
: Към зоната ви в Бургас има ли конкретен интерес?
Антоанета Барес: Има заявен инвестиционен интерес от дружество "Ими глюко чек". Те искат да направят високотехнологично предприятие за производство на тест ленти за глюкоза и глюкомери. За целта роденият в Египет собственик иска да купи 2 парцела в "Индустриален и логистичен парк – Бургас". Производствената част на предприятието ще бъде изградена върху площ 5 дка. Размерът на предварително заявената инвестиция е 20 млн. лева, като плановете на собственика включват първо да разкрие около 20 работни места. Планираният срок за изграждане на производствените помещения е 24 месеца. В самия процес на проектиране той е пожелал да изгради и научно-развоен център към предприятието. За тази цел ще му бъдат необходими още 3.5 дка в индустриалната зона. Инвеститорът е бил в съседни държави – Румъния и Сърбия, оглеждал е и терени в София. След две посещения в морския град е избрал Бургас. Наличието на пристанище, летище с карго център и близостта на автомагистрала "Тракия" са сред предимствата на морския град, посочени от него.

Фокус:
С кои общини работите за изграждане на нови индустриални зони?
Антоанета Барес: За изграждане на нови индустриални зони се работи във Варна, Симитли, Ловеч, Горна Оряховица и други. По принцип във всички общини в България можем да правим ад хок проекти. Тоест ние съдействаме за намиране на инвеститори. Например през август подписахме меморандум за сътрудничество с община Сливен. Помагаме и на Враца, Стара Загора.

Фокус:
Как ще развивате проекта си Fast Tracking Success през 2020 година?
Антоанета Барес: Това е една инициатива, която стартира през 2017 г. по моя идея. Проектът е насочен към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони на НКИЗ. Чрез тази програма се стремим да се справим с младежката безработица . И да създадем благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони. Така се надявам да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционни проекти, а именно недостига на качествени специалисти. През изминалата година над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище. Надяваме се и през 2020 г. тази тенденция да продължи. През февруари 2019 г. направихме кръгла маса на тема „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“, на която присъстваха ректори и преподаватели от близо 10 висши учебни заведения и професионални гимназии, с които имаме сключен меморандум за сътрудничество. Тогава възникна идеята да организираме майсторски класове, в които мениджъри от водещи компании и инвеститори от нашите зони да изнасят лекции в университетите и професионалните училища, с които работим. Дълбокото ми убеждение е, че младите хора трябва да остават в България. И това не е непостижимо. Ето един добър пример: фирма, която развива дейност в зоната ни в Русе от 2004 г., има доста сериозни връзки с Русенския университет. 12 студенти от него вече работят в дружеството. Тя работи и със студенти, които не са завършили. Дори има съвместно с тях завършени продукти, които предлага и продава. И които са изцяло конструирани от инженери от русенския университет. Например те са направили 80-тонен самоходен кран, който успешно се продава. В началото на 2019 г. годината имаха поръчки за 10 такива крана. Сигурна съм, че младите хора, които са конструирали крана никога няма да заминат за чужбина. Не случайно в края на миналата година инициативата „Fast Tracking Success“ се класира в челната тройка в международния конкурс Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г., организиран от Европейската комисия.

Интервюто можете да прочете тук