Антоанета Барес: Енергийната инфраструктура, местоположението на терена и наличието на работна ръка привличат инвеститорите в индустриалните зони у нас

Енергийната инфраструктура, местоположението на терена и наличието на работна ръка привличат инвеститорите в индустриалните зони у нас. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Антоанета Барес, изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони. Тя уточни, че без енергийна инфраструктура, инвеститорът би могъл да закупи какъвто и да е терен и сам да се бори с административните процедури, които дори за НКИЗ са трудно преодолими.

„Ние се борим за създаване на контакти с университети и работодателски организации, като така подпомагаме инвеститорите при търсене на кадри. Новото в тази насока е възможността за привличане на все повече чуждестранни студенти в България. Оказа се, че нашите такси в университетите са по-високи отколкото тези в други европейски страни. Това е начин за решаване на проблема с недостиг на работна ръка, защото когато чуждестранни студенти дойдат да учат в България, те могат да останат да работят тук“, обясни Антоанета Барес. Тя допълни, че засилващ интерес се забелязва към морските зони, като терените в Бургас, с които разполага Национална компания индустриални зони, вече са запълнени. Тя уточни, че ключов момент са добрите пътни връзки, затова сред наличните проекти са два, осигуряващи допълнителни входове и изходи от индустриалната зона.


Източник: Радио Фокус