Menu

NCIZ

Отляво надясно: Проф. Иван Евстатиев, проф. Диана Антонова, проф. Пламен Даскалов,
Антоанета Барес (изп. директор на НКИЗ), проф. Велизара Пенчева (ректор на РУ),
проф. Пламен Кангалов, проф. Юлиана Попова

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Русенският университет „Ангел Кънчев“ подписаха меморандум за сътрудничество за ускорено професионално изграждане на младите хора, които в момента се обучават или завършват висшето си образование. Инициативата е част от проекта Fast Tracking Success на националната компания, който предлага на студентите възможност за стажове и постоянна заетост в компаниите, които работят на територията на индустриалните зони на НКИЗ.

На официалната церемония в Русенския университет подписите си под документа поставиха изпълнителният директор на НКИЗ г-жа Антоанета Барес и ректорът на Университета в крайдунавския град проф. д-р Велизара Пенчева. „Целта на меморандума с Русенския университет е да бъде постигната връзка между бизнеса и университета“, заяви след подписване на споразумението изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес. По думите ѝ проектът е много амбициозен, защото освен с университетите, са планирани партньорства и със средните професионални училища.

„За момента имаме партньорство със Софийския университет, Техническия университет в София, Университета за национално и световно стопанство, Нов български университет, Лесотехническия университет, а сега вече и с Русенския. Планираме да подпишем меморандуми и с университетите в Шумен, Варна, Бургас и Велико Търново. Амбицията ни се простира до постигане на партньорства и с професионалните гимназии, тъй като голяма част от инвеститорите търсят работна ръка с различни познания“, допълни Барес.

Антоанета Барес с проф. Иван Евстатиев по време на обиколка из Русенския университет

Инициативата Fast Tracking Success е замислена и в подкрепа на настоящи и нови инвеститори в индустриалните зони на НКИЗ с цел да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти – недостига на качествени специалисти.

В зоните от портфолиото на НКИЗ вече работят или изграждат своите предприятия, складове, логистични центрове, високо технологични офиси фирми от Германия, България, Гърция, Дания, Австрия, Турция, Израел и др. Общият размер на договорените инвестиции в държавните индустриални зони от създаването им досега надхвърля 390 млн. лева (към края на 2017-а), разкрити са над 2100 нови работни места, повече от 130 български и чуждестранни фирми – инвеститори и наематели в различните зони, са получили подкрепа за развитието на своя бизнес.