Menu

NCIZ

Само в Божурище договорени инвестиционни проекти на стойност 236,5 млн. лева

 

НКИЗ отчита 140% годишен ръст на инвестициите в проектите, договорени за реализация в държавните индустриални зони. Само в икономическа зона „Божурище“ от ноември м.г. до ноември 2017 г. са подписани 8 договора за изпълнение на инвестиционни проекти на стойност 236,5 милиона лева с чуждестранни и български фирми. Това съобщи изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД /НКИЗ/ Антоанета Барес в интервю пред Инвестор.бг.

Към втората по атрактивност индустриална зона от портфолиото на НКИЗ – тази в Бургас, също се отчита нарастване на интереса на инвеститорите. Капацитетът от терени в Индустриален и логистичен парк-Бургас е почти изчерпан и се планира разширяване на зоната с апорт на допълнителни държавни терени.

В интервюто г-жа Барес припомня, че тази година Икономическа зона Божурище-София бе разширена с нови 115 дка. Инфраструктурата от първата фаза на зоната край столицата е почти готова, като в момента се работи по проектирането на втората фаза.

Най-големите инвестиционни проекти,  които се реализират в момента в индустриалния парк край София, са на датската компания „Юск“ (инвестиции за 200 млн. лв.), „Мултивак“ (37 млн. лв.), „Лулис Мел“ (18 млн. лв.), „Агрипрес“ (6,5 млн. лв.) и др.

Сред големите проекти в зоната в Бургас са тези на „Сити газ“ за 5 млн. лева, „Олимп“ за 3,4 млн. лева, „Ротопласт“ за 3 млн. лв., „Хидробетон“ за 2,9 млн. лв., „Волво груп“, които са изградили собствена база в Бургас.

В интервюто директорът на НКИЗ обяснява, че освен развитието на съществуващите проекти, дружеството се фокусира и върху създаването на нови индустриални зони, като са подписани меморандуми за развитие на индустриални зони с общините Варна, Видин, Сандански и др., както и с областна администрация Кърджали, където има подходящи държавни терени.

Според Антоанета Барес дългите съгласувателни процедури с институциите при строителните дейности, с дружествата за комунални услуги, при изграждането на транспортната инфраструктура са сред основните затруднения пред инвеститорите в България.

„Що се отнася до регулаторите, според мен следва да се извършва контрол на сроковете за съгласувателните процедури, както и във връзка с инвестициите, които компаниите трябва да осъществяват на територията на страната. Т.е. трябва да има законодателна инициатива. Ние специално подпомагаме инвеститорите за всяко съгласуване и наистина получаваме по-бързо обслужване, но е необходимо генерално решение на проблема с дългите срокове“, коментира г-жа Барес в интервюто пред Инвестор.бг.

Тя обръща внимание и на сравнително скорошния проект „Fast-Tracking Success“, който осъществява двупосочна връзка между университетите и бизнеса и помага за ускореното професионално изграждане на младите специалисти чрез стажове и постоянна заетост в компаниите в индустриалните зони.

„Когато дойде един инвеститор, той пита първо за местоположението, след това за инфраструктурата, а на трето място – за кадрите. Ние не можем да оставим този въпрос отворен. Логично е – за да привлечем компаниите и те да останат при нас, трябва да можем да дадем конкретна информация. Този проект ни дава възможност за достъп до базите данни на завършващите студенти по съответни специалности“, обяснява Барес.

В момента НКИЗ си сътрудничи по проекта със Софийския университет, УНСС, Нов български университет, Технически университет и Лесотехнически университет, като се предвижда скорошно подписване и с Минно-геоложкия университет, Бургаския свободен университет, Варненския университет и др. Следващ етап на развитието на програмата ще бъдат партньорства и с професионални училища, тъй като голяма част от инвеститорите търсят специалисти, които не е нужно да имат висше образование.

***

Цялото интервю с Антоанета Барес можете да прочетете в сайта Инвестор.бг