Menu

NCIZ

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес представи предимствата на индустриалните зони от портфолиото на компанията и възможностите, които те предоставят, пред Източната комисия на германската икономика. Организацията има 65-годишна история и представлява интересите на над 200 немски предприятия в двадесет и една страни от източната част на Европа.

По време на среща с изпълнителния директор на Комисията Михаел Хармс Антоанета Барес подчерта, че Икономическа зона София – Божурище е привлякла няколко големи германски инвестиции. Зоната е един от най-динамично развиващите се проекти на компанията. За нейния потенциал и възможностите, които предоставя, свидетелства фактът, че един от тези инвеститори вече планира удвояване на първоначалната си инвестиция. Инвеститорите в зоните на НКИЗ ползват редица стимули по Закона за насърчаване на инвестициите. Те получават достъп до изградена инфраструктура, пълна подкрепа на всеки етап от реализиране на инвестицията си, включително и на институционално ниво и не на последно място – стратегическа локация, която им осигурява бързи транспортни връзки.

Микаел Хармс посочи, че германският бизнес има интерес към страните от Източна Европа и специално към България. Tой подчерта, че наличието на модерна инфраструктура е определящ фактор, дори с по-голяма тежест от предлаганите данъчни облекчения, за позициониране на даден инвеститор в страната ни. На този етап има и конкретен интерес от голяма немска компания. Предстои Комисията да предостави информация за изискванията на инвеститора и параметрите на инвестиционния проект, на базата на която НКИЗ ще окаже съдействие за намиране на най-подходящата локация за нейната реализация.

Двамата изпълнителни директори се договориха още за популяризиране на възможностите в индустриалните зони на НКИЗ пред членовете на Комисията. За целта ще бъдат организирани специализирани публикации в следващия брой на издавания от организацията бюлетин, както и специално представяне на НКИЗ на предстоящата конференция „10 години България в ЕС“, която ще се проведе през ноември в Берлин.

Срещата между Антоанета Барес и Михаел Хармс е естествено продължение на проведените в началото на септември разговори на председателя на Комисията с министъра на икономиката Емил Караниколов и зам.-министър Александър Манолев. На срещата бе дадена висока оценка за развитието на търговията между двете страни, която достига рекордни нива през 2016 г., когато стокообменът възлиза на 6.637 млрд. евро. Очакванията са за 2017 г. да се достигнат и по-високи нива. Обсъдени бяха и перспективите за бъдещи инвестиции и интересът, проявяван от германски компании в сферата на транспортна инфраструктура, машиностроене, производство на автомобилни части и детайли, високи технологии, хранително-вкусова промишленост и др.

Изпълнителният директор на НКИЗ е на посещение в Берлин в рамките на българска делегация, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара.