Menu

NCIZ

feed-image RSS емисии

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД е получила над 170 запитвания за терени през изминалата 2018 година. Това каза изпълнителният директор Антоанета Барес в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Тя определи изминалата година като най-силната за дружеството. И допълни, че общите инвестиции във всички индустриални зони на компанията са над 820 млн. лв., а преките работни места – над 3 000.

„В Телиш вече имаме първи инвеститор, с когото сключихме предварителен договор. Става дума за австрийска компания, която произвежда метално оборудване за заводи за сепариране на отпадъци“, съобщи Антоанета Барес. По думите ѝ, най-добре се развива зоната в Божурище.

Терените на НКИЗ в Бургас са пред изчерпване и компанията в момента работи по разширяването на зоната. „Последната инвестиция в „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ е на „Сигматек“, които правят компоненти за самолетни двигатели. Освен че ще ремонтират и рециклират, те ще изградят и научно-изследователски център. А това е много ценно, защото все повече компании предвиждат развойна дейност в България“, отбеляза изпълнителният директор на НКИЗ.

Към момента бизнесът в сферата на автомобилни части проявява най-голям интерес към индустриалните зони, стана ясно в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. „Има голям интерес от такива компании. Въпросът е как ние ще им отговорим с подходяща инфраструктура и привличане на работна ръка“, каза Антоанета Барес. И допълни, че към индустриалните зони на НКИЗ има интерес най-вече от европейски компании. Има запитвания и от азиатски дружества.

„Работна ръка в България има, ако ѝ се дава адекватно заплащане. Българите са работливи и добре образовани. Ако децата ни от университетите излизат с добра практическа насоченост, ние няма да имаме проблем с работната ръка“, отбеляза изпълнителният директор на НКИЗ. Според Антоанета Барес трябва да се обръщаме и към иновациите.

Компанията организира на 6 февруари кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани темите за сътрудничеството между университетите, професионалните училища и бизнеса. „Целта е да помогнем на работодателите от нашите зони пряко да общуват с учебните заведения“, допълни изпълнителният директор на НКИЗ.

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД ще организира през февруари кръгла маса, с която ще подпомогне инвеститорите да намерят подходяща работна ръка директно от университетите. Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Направихме своя собствена програма, която се казва Fast-tracking Success. Тя е за ускорено професионално развитие на младите хора. Идеята ни е да свързваме инвеститорите, които инвестират при нас, директно с университетите“, отбеляза Антоанета Барес. НКИЗ има подписани меморандуми с девет университета и една професионална гимназия и работи активно с тях. Г-жа Барес допълни, че компанията има база данни, в които всеки предприемач може да види колко студенти магистри и бакалаври завършват съответната специалност в учебното заведение.   

Изпълнителният директор на НКИЗ сподели, че 2018 година е най-добрата за националната компания. „От началото на миналата година имаме над 170 запитвания към нас за терени, за закупуване, за структуриране на бизнес“, каза тя. И допълни, че териториите в индустриалните зони са започнали да се запълват. „Като пример ще дам Бургас. Там терените са почти изчерпани на 90 процента. В момента работим за разширяване на територията“, каза Антоанета Барес.

„Национална компания индустриални зони” ЕАД подкрепя разширяването на търговския и инвестиционен обмен между България и Йордания. Държавното дружество бе представено от изпълнителния директор Антоанета Барес, която участва в бизнес форум в Аман. Той беше част от посещението на президента Румен Радев в Йордания. Участие взеха десетки представители на български и йордански компании в сферата на отбранителната индустрия, електрониката, хранително-вкусовата промишленост и други.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес представи терените на дружеството  чрез видеопрезентация.

В рамките на форума беше подписан Меморандум за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията „Европа-Йордания“. Беше договорен и Меморандум за сътрудничество между София Тех Парк и научноизследователския център SESAME в Йордания.

Държавният глава Румен Радев подчерта пред участниците във форума, че България може да предостави отлична възможност за достъп на йордански компании до европейския пазар, а страната ни разглежда Йордания като перспективен партньор за разширяване на българския износ към региона на Близкия Изток. Като потенциални сфери за насърчаване на взаимните инвестиции и създаването на смесени предприятия президентът открои отбранителната индустрия, енергетиката, информационните технологии, електрониката и  хранително-вкусовата промишленост.

 

Кадър от видеопрезентацията на НКИЗ

Българските държавни индустриални зони като все по-атрактивна дестинация за реализиране на инвестиции бяха представени на Бизнес форум, провел се в Мадрид, Испания на 11 декември. С интерактивна видеопрезентация и покана към потенциалните инвеститори да посетят страната ни, изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес очерта предимствата на 11-те проекта на компанията и на благоприятния бизнес климат в България.

Като стратегически партньор на инвеститорите в България, НКИЗ предлага индустриални зони с модерна инфраструктура и стратегическа локация, както и подкрепа на всеки етап от инвестиционния проект, посочи Барес. В услуга на бизнеса компанията работи в добро сътрудничество с Министерство на икономиката и другите държавни и общински институции.

По време на форума в Мадрид се състояха и двустранни срещи между представители на деловите среди от двете страни, с цел запознаване със спецификата и възможностите на пазара и търсене на нови форми за взаимноизгодно сътрудничество между фирми от България и Испания.

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи пет сертификата за инвестиции на стойност над 32 млн. лв., които ще разкрият 116 нови работни места. Два от тях са за инвеститорите, които избраха за проектите си територията на Икономическа зона София - Божурище. 

Сертификат за инвеститор клас "А" беше връчен на компанията "Асиса" ООД - първият турски инвеститор в зоната. Проектът на „Асиса“ предвижда изграждане на модерна складова база на територията на НКИЗ в Икономическа зона  София - Божурище за предоставяне на услуги по складиране и съхранение на стоки и товари. Инвестицията е за  5 100 000 лв. и по проекта ще бъдат разкрити нови 5 работни места.

 

Сертификат за инвестиция клас „Б“ беше връчен и на българската компания "Мемтекс" ЕООД. Компанията ще изгражда нова производствена база в Божурище за основната си дейност, която е ориентирана към производството на части и компоненти за автомобилни газови системи. Размерът на инвестицията възлиза на 750 000 лв., като ще бъдат разкрити 10 нови работни места.

Министър Караниколов подчерта, че доказателство за високия инвестиционен интерес към страната ни са и проектите, които са в процес на сертифициране. „В Българската агенция за инвестиции са подадени още 49 проекта за инвестиции на стойност 1,379 млрд. лв., които се очаква да открият нови 6157 работни места“, посочи той.

Икономическият министър връчи още сертификат за инвестиция клас „А“ на „Уеърхаузинг енд логистикс“ ЕООД и на "Валиян“ ООД, както и сертификат за инвестиция клас „Б“ на „Садово Инвест“ ООД.

 

 

„Национална компания индустриални зони” ЕАД ще подкрепи привличането на марокански инвестиции  в българските индустриални зони. Държавната компания беше представена от изпълнителния директор Антоанета Барес пред българо-мароканския бизнес форум, който се проведе в Казабланка. Форумът беше част от посещението на правителствената делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Двустранните търговски отношения между България и Мароко се развиват динамично и възходящо. През първите седем месеца на 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза на над 140 млн.щ.д.  и бележи ръст от над 20% спрямо същия период за 2017 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на форума.

Министър Караниколов изтъкна, че България се стреми да развива капиталоемки и иновативни производства с висока добавена стойност, да подобрява бизнес климата и възможностите за развитие на технологиите. „Имаме потенциал да привлечем марокански инвестиции и да предоставим благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм“, каза той.

По предложение на домакините ще бъде създадена българо-мароканска смесена търговско промишлена палата, която ще включва браншови организации, смесени палати и отделни представители на бизнеса.

По време на своето посещение в Мароко министър Караниколов се срещна и с г-н Мохамед Беншаабун, министър на икономиката и финансите. Двамата обсъдиха необходимостта от задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Министър Караниколов изтъкна предимствата на България като инвестиционна дестинация и очерта възможността за това нашата страна да се превърне в хъб за стоките от Мароко за ЕС, както и Мароко да послужи като платформа за навлизането на български продукти на африканския континент.

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи на официална церемония сертификатите на два от инвеститорите в Икономическа зона София- Божурище – германската компания „Бер–Хелла Термоконтрол“ и българската „Турбо Гарант“.

Лидерът в автомобилната индустрия - "Бер – Хелла Термоконтрол“, която работи в областта на развойната дейност и производството на контролни панели за автомобилни климатични системи, получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Сертификатът се връчва за проекта й „Изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации”. Инвестицията е изцяло за придобиване на нови дълготрайни материални активи на стойност 31 619 130 лв. По проекта, който се реализира на територията на Икономическа зона София- Божурище,  се предвижда разкриването на нови 250 работни места.

Вторият проект, който получи сертификат клас „А“ от българската агенция за инвестиции, е на „Турбо Гарант“ ЕООД. Инвестиционният проект включва изграждане на сервизна база за ремонт на турбокомпресори. Размерът на инвестицията възлиза на 4 005 000 лв. и за нея също е избрана зоната на „Национална компания индустриални зони“ в Божурище. 

През 2018 г. до момента по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 23 проекта на обща стойност 800 млн. лв., по които ще бъдат разкрити над 2000 нови работни места, съобщи министър Караниколов.

 

„Национална компания индустриални зони“ беше представена и взе участие в двустранните срещи по време на проведения в София Българо-турски бизнес форум, организиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в партньорство със Съвета за външноикономически връзки на Турция – DEIK.

Форумът, който събра рекорден брой участници, беше открит от министъра на икономиката на България Емил Караниколов и от министъра на търговията на Турция Рухсар Пекджан. Над 500 бяха регистрираните компании и организации от Турция и представители на бизнеса от България.

„През последната година интересът на турския бизнес да инвестира в индустриалните терени на „Национална компания индустриални зони“ е изключително силен. Имаме запитвания за покупка на терени за зоните ни в Свиленград, Бургас, Варна, Стара Загора и Кърджали. Преди месец подписахме и първия си договор с турски инвеститор, който ще строи производствена и логистична база на територията на Икономическа зона София – Божурище. Инвестицията му е в размер на 5 млн. евро“, каза по време на презентацията си началникът на отдел „Маркетинг и инвестиции“ в НКИЗ Айсехел Руфи. 

   

„Присъствието на толкова голям брой представители на бизнеса е доказателство, че  сътрудничеството е приоритет за двете държави“, каза в речта си министърът на икономиката и посочи, че за последните 20 г. турските инвестиции в България достигат близо 1 млрд. евро. „Само пред последната една година са сертифицирани 17 проекта на турски компании, като четири от тях са във високотехнологичния сектор“, заяви още Караниколов. 

Това е вторият за годината бизнес форум, който Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира в партньорство със Съвета за външноикономически връзки на Турция – DEIK, като целта беше представителите на бизнеса и на двете страни да обменят контакти и опит в различните сектори на икономиката - строителство, селско стопанство, земеделие, хранително-вкусова промишленост, здравеопазване, логистика, машиностроене, текстил, туризъм, информационни и комуникационни технологии и др.

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД и ГИС-системата, разработена за нуждите ѝ от „Есри България“, бяха представени на 20-ия Световен ГИС ден, провел се в София на 14 ноември.

Презентацията бе на тема „Съвременна ГИС система за управление на индустриални зони и ефективна комуникация с инвеститори и трети страни“, като бе придружена и от демонстрация на живо на възможностите на системата – като публично приложение и вътрешно уеб базирано приложение за визуализация, управление, редакции и анализ на информация.

НКИЗ използва ГИС за проекта си в Божурище. Чрез интерактивната карта на индустриалната зона край София всеки потенциален инвеститор може да се запознае с актуалното състояние на имотите там – свободни, вече закупени, с предварителен договор или запазени, параметрите на застрояване, предназначението на терените и др. ГИС на „Национална компания индустриални зони“ може да се види на следния адрес: https://gis.nciz.bg/NKIZApplicationPublic/?locale=bg .

На 14 ноември над 60 страни по целия свят отбелязаха Световния ден на географските информационни системи, обединявайки десетки хиляди потребители на ГИС. България присъства за 20-а, юбилейна година.

Ливанска бизнес делегация посети Икономическа зона София-Божурище на 13 ноември, където отблизо се запозна с развитието на един от приоритетните проекти на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Ливанската делегация бе водена от г-н Набил Итани, председател на Ливанската агенция за инвестиции и развитие, подчинена пряко на президента, и г-н Мохамад Салех, президент на Търговската камара на Сидон и Южен Ливан и вицепрезидент на Федерацията на Ливанските Камари.

Визитата на ливанските бизнесмени до зоната край София бе част от програмата на посещението им в България, организирано от Ливано-българския бизнес съвет съвместно с БТПП. Представителите на ливанския бизнес разгледаха Първия етап на Икономическа зона-Божурище, който е завършен и на негова територия вече работят няколко предприятия, а останалите са в процес на изграждане. Делегатите бяха впечатлени от завода на първия инвеститор в зоната, немската компания „Бер-хелла термо контрол“, която в момента реализира разширение на инвестицията си с допълнителен проект на стойност 50 млн. евро.

Във втората част на зоната край София на делегацията от Ливан бе представен накратко най-мащабния проект до момента в зоната – най-голямата логистична база на ЮСК за Югоизточна Европа. Пътят, който свързва базата на ЮСК с първата част на зоната, е новоизграден и подготвен за реализиране на последващи проекти, за които НКИЗ в момента води преговори с потенциални инвеститори.

В рамките на ливанската визита в София бе организиран и Вторият Ливано-български бизнес форум, който се проведе на 12 ноември 2018 г. По време на форума НКИЗ бе представена от г-жа Айсехел Руфи, началник отдел „Маркетинг и инвестиции“. Гостите бяха запознати с дейността на компанията и проектите, които тя развива. Форумът бе открит от г-н Ахмад Алаедин, председател на Ливано-българския бизнес съвет. Целта на мероприятието бе развитие на икономическите отношения между двете държави и установяването на контакти между български и ливански компании, чрез провеждането и на двустранни срещи. Размерът на стокообмена между двете страни говори недвусмислено за развитието на двустранните икономически отношения -  нараснал е с 56% през 2017 г. спрямо предходната година. Във форума взеха участие над 80 представители на бизнеса от двете страни.

Меморандум за сътрудничество бе подписан между „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Сумгаитския химически индустриален парк от Азербайджан – също като НКИЗ собственост на държавата.

Документът бе подписан от изпълнителните директори на двете организации – Антоанета Барес и Назим Талибов, – в рамките на V-ото заседание на междуправителствената българо-азербайджанска комисия, провело се в София в началото на ноември.

Сумгаитският химически индустриален парк е основан с президентски декрет през 2011 г. и се простира на площ от 50,6 милиона квадратни метра. Очаква се в него да бъдат открити около 10 хиляди постоянни работни места, от 35-40 компании.

Също като НКИЗ, целта на индустриалния парк е създаването на благоприятни условия за развитие на конкурентоспособността на индустриалната продукция на страната в сектори с висока добавена стойност.

В Меморандума за сътрудничество са застъпени обмяна на know-how и добри практики в управлението на индустриални зони, сътрудничество, заедно с местни бизнес организации, за насърчаване на местни компании от зоните в Азербайджан и България да създават двустранни търговски и технологични връзки и др.

В рамките на посещението си в България представителите на Сумгаитския химически индустриален парк посетиха и Икономическа зона София-Божурище.

„Национална компания индустриални зони” и  град Нинбо, Китай ще стартират създаването на съвместна индустриална зона в България. Това беше договорено  от министъра на икономиката Емил Караниколов по време на официалното му посещение в Китай и срещата му  с г-н Джън Шанджие, партиен секретар на гр. Нинбо.

В бизнес делегацията, водена от министър Караниколов, участва и изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес. Като първа стъпка, “Национална компания индустриални зони” и китайските партньори ще подготвят и подпишат меморандум, в който ще определят конкретните действия на страните по реализацията на проекта.

Министър Караниколов и Джън Шанджие обсъдиха и търговско-икономическото сътрудничество в рамките на инициативата "16+1". От 2014 г. Нинбо е домакин на ежегодното Експо за търговия и инвестиции във формат 16+1, в което Министерство на икономиката чрез ИАНМСП организира всяка година българско национално участие. Изразена бе готовност за организиране на сериозно участие от български компании и през следващата година.

За последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а само през първите шест месеца на тази година нараства с 10% спрямо същия период на 2017 г. и възлиза на 366.7 млн. щ.д. Това заяви министърът на икономиката при посещението си на българския щанд на Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки /CIIE/, който се провежда в Шанхай.

 

Научно-изследователският и производствен комплекс на „Сигматек“ ЕООД е на стойност 30 млн. долара и ще открие над 200 нови работни места

 

Снимки: Официален сайт на Община Бургас

Първа копка на мащабния Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели на „Сигматек“ ЕООД направиха в Индустриален и логистичен парк – Бургас кметът на града Димитър Николов, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес, изпълнителните директори на „Сигматек“ Алексей Филипов и на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ Стамен Стамов, областният управител Вълчо Чолаков и др.

„Днес правим първа копка на една сериозна инвестиция за Бургас – каза на събитието Антоанета Барес. – Досега „Национална компания индустриални зони“ е привлякла инвестиции в размер на над 820 млн. лв. Част от тях са от Бургас и са благодарение на успешната ни съвместна работа с Общината.“

Изпълнителният директор на НКИЗ посочи, че това е най-доброто партньорство – между държавата и общината, а за това говори най-вече фактът, че територията на логистичния парк в Бургас се изчерпва и се изграждат хубави предприятия, като това, на което днес се прави първа копка.

„Планираме да разширим възможностите на съвместното ни дружество като добавим нови терени, за които вече разбрахме, че има заявен инвестиционен интерес“, добави Барес.

Тя подчерта, че постиженията в индустриалната зона в Бургас са благодарение на общите усилия на Министерство на икономиката, Община Бургас, НКИЗ и, разбира се, на екипа на Индустриалния и логистичен парк.

„Добра новина за Бургас – заяви и кметът на града Димитър Николов. – След година тук ще работят над 200 специалисти с много добро заплащане. Благодарим за подкрепата на „Националната компания индустриални зони“. Преди година инвеститорът ни каза, че харесва града и поиска да разбере какви са учебните заведения в града. В момента има голям интерес и поръчки за производство на самолетни двигатели, а частите за тях ще се произвеждат тук. Клиенти са заводите на „Боинг“ в САЩ, на „Еърбъс“.“

Инвестиционният проект на компанията „Сигматек“ ЕООД е на стойност 30 милиона щатски долара, като съчетава научна и производствена част. До края на 2019 г. се очаква разкриването на над 200 нови работни места.

Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво „ноу-хау“, обединяващо в себе си високи технически знания и опит.

„Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД разполага с територия от 240 дка, която е почти запълнена. Привлечени са над 30 инвеститора, разкриващи 1000 постоянни работни места, като са инвестирани над 80 млн. лв. в производства и логистични бази. Вече функционират бази за бетонови изделия, изработка на мебели, производство на отоплителни и климатични системи, метални изделия, месни продукти, хлебни изделия, логистични центрове. От лятото на 2017 г. в портфолиото на парка е и шведският гигант в автомобилното производството „Волво Груп“ с център за обслужване, сервизиране и продажба на товарни автомобили от марките „Волво“ и „ Рено“.

Държавните индустриални зони и предимствата да се инвестира в България бяха представени на Четвъртата среща на местните лидери „16+1“ от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес. Форумът, открит от министър-председателя Бойко Борисов, се проведе на 20 октомври в София и бе посетен от над 300 представители на бизнеса от Китай, България и страните от Централна и Източна Европа.

Участниците на събитието се запознаха с различните проекти на „Национална компания индустриални зони“ в цялата страна, както и с множеството предимства за инвеститорите: индустриални зони с отлично местоположение и транспортни връзки, промишлени терени с необходимата инфраструктура – пътна мрежа, ток, вода и канализация, газификация, телекомуникации. Компаниите могат да разчитат на предсказуемост  и конкурентни условия за инвеститори, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, както и на партньорство и съдействие по време на целия инвестиционен процес, посочи Барес.

За първото полугодие на 2018г. търговията с Китай се увеличава с 22%, спрямо същия период на 2017г. и надхвърля 1.135 млрд. щ.д., заяви министърът на икономиката Емил Караниколов  в изказването си по време на Срещата.

„Вярваме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай“, изтъкна още Караниколов. Икономическият министър подчерта, че с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар, България ще участва следващия месец в първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе в Шанхай. „Участие ще вземат 32 български фирми от секторите: хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги“, допълни той.

По думите му страната ни може да предложи отлични условия за китайски инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др.

 

 

Развивайки индустриални зони в различни региони на страната, "Национална компания индустриални зони” допринася за повишаване на заетостта, за създаване на възможности за реализация на млади специалисти, както и за засилване на икономическата активност в районите, където стъпват инвеститори.  За проектите, по които работи НКИЗ, разказа пред Дарик радио изпълнителният директор на компанията  Антоанета Барес.

 Г-жо Барес, продължават интензивните разговори за продължаване на бул. „Царица Йоана“ до Икономическа зона София – Божурище. На какъв етап е проектът?

Държавата, в лицето на министъра на икономиката, изключително много ни подкрепя за този проект. Вече има постигнато принципно съгласие за отпускане на средства за реализирането му. В момента сме на етап технически разговори със Столична община, МРРБ и АПИ във връзка с възможностите за реализацията му.  Това е сложен инженерен проект и касае устройственото планиране на София - град и пътните връзки, управлявани от Пътната агенция.

Как напредва изграждането на вътрешната инфраструктура в Икономическа зона София- Божурище?

И в момента на територията на зоната се строи усилено. Пътната връзка, която трябва да свърже най-големият инвеститор в зоната – датската компания „Юск“, вече е готова и предстои подписването на Акт 15. Остана полагането само на най-горния слой асфалт. Относно останалата част от инфраструктурата, вече сме обявили обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за изграждане на цялостната инфраструктура на зоните. Крайният срок за подаване на оферти от потенциални изпълнители е 8 ноември 2018 г. Очакваме всички компании, които имат възможност да реализират такъв вид проектиране, да участват в процедурата.

Преди време обявихте, че НКИЗ е договорила с ЧЕЗ сериозно увеличаване на електрическите мощности в зоната в Божурище. На какъв етап е проектът?

Очакваме до дни да бъдат направени първите проби на трасето за осигуряване на мощностите за зона Божурище от кв. Модерно предградие до зоната. Остава ни да изпълним съвместно с ЧЕЗ още два етапа – вторият е за изграждане на възлова станция, а третият – за допълнителна мощност от Банкя.  По първия етап вървим финализиране и до дни също очакваме подписване на Акт 15 и внасяне на документи в ДНСК за въвеждане в експлоатация на кабелното трасе.

Един от най-новите ви проекти е в Стара Загора. Разкажете повече за бъдещата индустриална зона там.

Съвместно с Община Стара Загора работим по изграждане на Индустриална зона „Загоре“. Теренът е от 115 декара, намира се в кв. Зора, близо магазин Метро на пътя София- Бургас и на няколко километра от автомагистрала „Тракия“. По думи на кмета Живко Тодоров повече от десет  компании вече проявяват интерес към терените. След като промотирахме съвместната работа по зона „Загоре“, към НКИЗ се обърнаха три компании. Така че работим и се разширяваме.

През септември участвахте в официална делегация  на България във Виетнам. С  какво страната ни и държавните индустриални зони в частност са подходяща инвестиционна дестинация за азиатския бизнес?

Азиатският бизнес иска да стъпи в Европа, а ние сме естествена входна врата към нея. Стъпвайки в България, те разполагат с целия европейски пазар. Факт е, че Виетнам е един от големите производители в сферата на земеделието и леката промишленост. Ние имаме нужда от развитие на производства и бяхме длъжни да направим всичко възможно да представим компанията пред виетнамския бизнес и условията за инвестиции, които държавата предлага.  

Какъв е общият размер на инвестициите, привлечени в държавните индустриални зони до момента и кои са последните инвеститори?

Общият размер на привлечените досега инвестиции във всички зони е около 820 млн. лева. Общата стойност на договорените инвестиционни проекти само в Икономическа зона София-Божурище е близо 460 млн. лева. Броят на новооткритите работни места е над 1200.

В момента за терени в Божурище се водят преговори с 15 инвеститори, които са подали заявления за инвестиционни намерения в НКИЗ и готвят заявления за сертифициране към Българската агенция за инвестиции (БАИ). Общата стойност на техните инвестиционни проекти е близо 160 млн. лева, като се предвижда откриване на нови над 1000 работни места.

Като говорим за работни места, обръщам внимание, че това са гарантирани работни места, т.е. за тях инвеститорите са поели ангажимент пред БАИ. Реално обаче те назначават доста повече хора и новооткритите работни на територията на Божурище са в пъти повече от заявените по проекти.

В Индустриален и логистичен парк Бургас са подписани предварителни и окончателни договори с 35 инвеститори, като общият размер на гарантираните  инвестиции е над 74 млн. лева, а броят на гарантираните открити работни места –над 700.

Три чуждестранни компании проявяват интерес към зоната ни във Видин. Има инвестиционен интерес и към зоната на НКИЗ в Свиленград.

Като цяло инвестиционната активност в момента в страната е доста силна. Всеки ден в компанията има минимум по две срещи с потенциални инвеститори, с компании, които искат да проверят какви са условията за инвестиции, могат ли намерят място при нас, имаме ли терени, където биха могли да се включат.

Затова ние работим активно и по разширяването си, като подписваме меморандуми с общините, за да можем да отговорим на изискванията на повече инвеститори .

Държавните индустриални зони бяха представени на 13-ата Годишна среща на местната власт. На тридневния форум в Албена (1-3 октомври), на който в различните модули присъстват над 800 представители на общините и гости от местната и централната власт, на бизнеса и на различни организации, изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес участва в панела „Възможности на общините за привличане на инвеститори чрез развитие на индустриална инфраструктура“.

Барес представи с интерактивна видеопрезентация дейността на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и отделните ѝ проекти в цялата страна, както и успешното партньорство с до момента близо 15 общини и областни администрации. Изпълнителният директор на НКИЗ подчерта, че за развитието на бизнеса е от особено значение партньорството между държавата и местната власт.

В дискусията се включиха още изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, Пламен Панчев, председател на Сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“, Тодор Младенов, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ и Бойко Милев, управител на АСПА Консорциум.

Обсъжданията се фокусираха върху възможностите общините да станат равностойни партньори на бизнеса, възможностите за държавна подкрепа за развитие на индустриалния сектор в регионите, начините за привличане на високотехнологични производства и световно утвърдени индустриални производители.

В хода на дискусията бяха формулирани и трите главни условия, които правят една локация атрактивна за инвестиране – подходящ терен, изградена инженерна инфраструктура и наличие на работна ръка.

Българската делегация, ръководена от министър Емил Караниколов,
с вицепремиера по икономическите въпроси на Виетнам Ван Дон Хюе

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД и възможностите за инвестиции в България бяха представени на два Българо-виетнамски бизнес форума във Виетнам – в Ханой и в Хошимин, – от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес. Официалната българска делегация във Виетнам бе ръководена от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Чрез механизъм за сътрудничество между двете държави България може да е врата на виетнамските стоки към Европа, посочи министър Караниколов на среща с вицепремиера по икономическите въпроси на Виетнам Ван Дон Хюе. По време на разговора Караниколов заяви, че България би подкрепила стимули за виетнамския бизнес, за да се насърчи търговията и инвестициите между двете страни.

„Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката“, заяви министър Караниколов на откриването на Българо-виетнамския бизнес форум в Ханой.

Икономическият министър подчерта, че посещението му в азиатската страна цели да засили диалога и да активизира търговско-икономическите отношения между двете страни. Той изрази категоричност по отношение на подкрепата на България към динамичния ход на преговорите по сключването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) между Европейския съюз и Виетнам.

„Такава подкрепа демонстрираме и днес за възможно най-скорошно подписване на това Споразумение, което ще изпрати силен сигнал за единодействието между Европа и Азия като цяло“, поясни още той.

На бизнес форумите в столицата Ханой и в Хошимин, най-големия икономически и бизнес център на Виетнам, българските компании имаха възможност да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на виетнамския пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции.

През април 2013 г. се подписва първият договор с инвеститор в Икономическа зона София-Божурище. Германската компания за проектиране и производство на контролни табла за автомобилни климатични системи „Бер-Хелла Термоконтрол“, с клиенти като „Ауди“, „Бентли“, „Форд“, „Порше“, „Волво“ и др., прави първа копка на центъра си за научно-изследователска и развойна дейност месец и половина по-късно, а след по-малко от две години започва и производството си.

За петте години от 2013 г. досега, в Икономическа зона София-Божурище вече са привлечени двайсет и трима инвеститори – от световноизвестни компании като „ЮСК“, „Мултивак“, „Лулис Милс“ и др. до малки и средни български високотехнологични производства. Общата стойност на инвестиционните проекти до момента надхвърля 450 милиона лева, а с тях се гарантира откриването на повече от 1100 нови работни места.

Предлагаме ви поглед от дрон над индустриалния парк в близост до София – така както изглеждаше през 2012 г. и както може да се види днес.

Снимки от 2018 г.: Sky Pictures Bulgaria

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство с „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД за изпълнение на инвестиционен проект „Изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета на Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации“. Проектът предвижда изграждането на разширение на съществуващата производствена и логистична сграда, което ще позволи инсталирането на допълнително производствено оборудване.

Общият размер на инвестицията е 31 619 130 лева. Тя ще се осъществи върху терен, собственост на инвеститора, в Индустриална зона „София – Божурище“. С осъществяването на проекта се очаква инвеститорът пряко да създаде и поддържа заетост от 250 нови работни места. Предстои разширението на сградата за производствена цел да бъде въведено в експлоатация в началото на 2019 г.

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес изразява съболезнованията си към близките на жертвите при тежката катастрофа край Своге в събота следобед, при която загинаха 16 души.

Изказваме към семействата на починалите искрено съчувствие и съпричастност към болката им. Пожелаваме на всички пострадали в катастрофата скорошно възстановяване!

Екипът на НКИЗ е готов да окаже съдействие на семействата на загиналите и ранените при трагедията. Отправяме и апел и към инвеститорите в Икономическа зона София-Божурище за помощ според техните възможности.

Страница 1 от 7