Menu

NCIZ

feed-image RSS емисии

Българската делегация, ръководена от министър Емил Караниколов,
с вицепремиера по икономическите въпроси на Виетнам Ван Дон Хюе

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД и възможностите за инвестиции в България бяха представени на два Българо-виетнамски бизнес форума във Виетнам – в Ханой и в Хошимин, – от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес. Официалната българска делегация във Виетнам бе ръководена от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Чрез механизъм за сътрудничество между двете държави България може да е врата на виетнамските стоки към Европа, посочи министър Караниколов на среща с вицепремиера по икономическите въпроси на Виетнам Ван Дон Хюе. По време на разговора Караниколов заяви, че България би подкрепила стимули за виетнамския бизнес, за да се насърчи търговията и инвестициите между двете страни.

„Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката“, заяви министър Караниколов на откриването на Българо-виетнамския бизнес форум в Ханой.

Икономическият министър подчерта, че посещението му в азиатската страна цели да засили диалога и да активизира търговско-икономическите отношения между двете страни. Той изрази категоричност по отношение на подкрепата на България към динамичния ход на преговорите по сключването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) между Европейския съюз и Виетнам.

„Такава подкрепа демонстрираме и днес за възможно най-скорошно подписване на това Споразумение, което ще изпрати силен сигнал за единодействието между Европа и Азия като цяло“, поясни още той.

На бизнес форумите в столицата Ханой и в Хошимин, най-големия икономически и бизнес център на Виетнам, българските компании имаха възможност да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на виетнамския пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции.

През април 2013 г. се подписва първият договор с инвеститор в Икономическа зона София-Божурище. Германската компания за проектиране и производство на контролни табла за автомобилни климатични системи „Бер-Хелла Термоконтрол“, с клиенти като „Ауди“, „Бентли“, „Форд“, „Порше“, „Волво“ и др., прави първа копка на центъра си за научно-изследователска и развойна дейност месец и половина по-късно, а след по-малко от две години започва и производството си.

За петте години от 2013 г. досега, в Икономическа зона София-Божурище вече са привлечени двайсет и трима инвеститори – от световноизвестни компании като „ЮСК“, „Мултивак“, „Лулис Милс“ и др. до малки и средни български високотехнологични производства. Общата стойност на инвестиционните проекти до момента надхвърля 450 милиона лева, а с тях се гарантира откриването на повече от 1100 нови работни места.

Предлагаме ви поглед от дрон над индустриалния парк в близост до София – така както изглеждаше през 2012 г. и както може да се види днес.

Снимки от 2018 г.: Sky Pictures Bulgaria

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство с „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД за изпълнение на инвестиционен проект „Изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета на Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации“. Проектът предвижда изграждането на разширение на съществуващата производствена и логистична сграда, което ще позволи инсталирането на допълнително производствено оборудване.

Общият размер на инвестицията е 31 619 130 лева. Тя ще се осъществи върху терен, собственост на инвеститора, в Индустриална зона „София – Божурище“. С осъществяването на проекта се очаква инвеститорът пряко да създаде и поддържа заетост от 250 нови работни места. Предстои разширението на сградата за производствена цел да бъде въведено в експлоатация в началото на 2019 г.

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес изразява съболезнованията си към близките на жертвите при тежката катастрофа край Своге в събота следобед, при която загинаха 16 души.

Изказваме към семействата на починалите искрено съчувствие и съпричастност към болката им. Пожелаваме на всички пострадали в катастрофата скорошно възстановяване!

Екипът на НКИЗ е готов да окаже съдействие на семействата на загиналите и ранените при трагедията. Отправяме и апел и към инвеститорите в Икономическа зона София-Божурище за помощ според техните възможности.

„Национална компания индустриални зони“(НКИЗ) отдава под наем  за срок от две години автосервиз, разположен на територията на столичния квартал „Сердика“ в центъра на София. Имотът се състои от земя и сгради с обща площ 500 кв.м. Намира се на ул. „Охридско езеро“ № 3 и е собственост на НКИЗ.   

 Обектът, който се отдава под наем, се състои от основна производствена сграда, навес и склад за резервни части. Основната сграда на сервиза има масивна конструкция със застроена площ 144 кв. м, разгъната застроена площ 224 кв. м и застроен обем от 792 куб. м. Състои се от работно хале, офисно помещение, склад, баня и тоалетна.

 Навесът е метална конструкция със застроена площ от 50 кв. м. Складът за резервни части има застроена площ около 30 кв. м. Сградите се намират в урегулиран поземлен имот /УПИ/ - ХII /дванадесет/, квартал 28 /двадесет и осем/, по плана на ул.”Охридско езеро” № 3 , местност „НПЗ Средец”, гр. София.

 Автосервизът ще бъде отдаден под наем с конкурс за срок от 2 години. Началнaта ценa е 2 350 лева, без ДДС. В конкурса могат да участват само онези кандидати, които ще използват наетия имот според предназначението му за автосервиз.

 Заинтересованите кандидати за участие в конкурса могат да получат подробна информация за него, както и да придобият конкурсната документация в офиса на НКИЗ на адрес: гр. София, ул. „Ангел Кънчев” № 1, ет. 4, всеки работен ден от 09.00 часа до 17.30 часа или да пишат до НКИЗ на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 Заявлението и документите за участие се подават най-късно до 16.00 часа на 31.08.2018 г. от участника или от упълномощено от него лице (с изрично писмено пълномощно с нотариална заверка на подписа).

 Оглед на имота може да бъде извършен на място, всеки работен ден, за сметка и по преценка на участниците.

За оглед на имота участниците могат да се обръщат към Виолета Трендафилова на тел. 02/8 902 902, 0884 901 230.

 

Японската агенция за външна търговия (JETRO) разпространи през уеб канала си  и  в социалните мрежи филм за България след проведения през юни в София българо-японски бизнес форум.

Значително място във видеото е отделено на посещението на японската бизнес делегация, съставена от представители на над 30 компании от Страната на изгряващото слънце, в Икономическа зона София – Божурище. Зоната е собственост и се управлява от „Национална компания индустриални зони“.    

Гостите от Япония разгледаха индустриалния парк и се запознаха както с неговата вече почти изградена първа част, така и с интереса на български и чуждестранни компании да позиционират бизнеса си в него и с перспективите за бъдещото му развитие.

 

Делегацията посети производствената база на  един от инвеститорите в икономическата зона в Божурище – българската високотехнологична компания Volacom, която представи продуктите си.

Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО) е създадена от японското правителство като главна организация за осъществяване на външнотърговската политика на Япония. Основен фокус в работата й е насърчаване на преките чуждестранни инвестиции в Япония, както и на търговията и бизнеса на страната с останалия свят.

 

Меморандум за сътрудничество подписаха днес в Казанлък изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. 

„Казанлък е изключително подходящ за развитие на бизнес, защото има традиции в това, както и много добри училища“, заяви по време на церемонията по подписване на споразумението изпълнителният директор на НКИЗ.

Антоанета Барес подчерта, че за инвеститорите е много важна не само инфраструктурата, но и кадрите, а в Казанлък живеят и учат отлични ученици, които редовно печелят призови места в престижни състезания.

„Меморандумът е първа стъпка Казанлък да бъде предлаган от „Национална компания индустриални зони“ като бъдеща индустриална зона на инвеститорите“, каза кметът Галина Стоянова и пожела по-голям инвеститорски интерес и скорошно създаване на индустриален парк в града.

Определеният за икономическа зона терен се намира южно от Казанлък по пътя за село Бузовград. Първоначалните намерения са зоната да бъде изградена върху 68 дка общинска земя, с възможност впоследствие да бъде разширена с още един общински имот от 52 дка, така че бъдещата индустриална зона да разполага с обща площ от 120 дка.

Общинският съвет в Казанлък единодушно одобри текста на меморандума с НКИЗ със свое решение от 28.05.2018 г. и даде съгласието си за сключване на споразумението.

До момента НКИЗ има подписани меморандуми за сътрудничество за привличане на инвестиции с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, Перник,  както и с областните администрации на Кърджали и Ловеч.

Засилен инвестиционен интерес има към Стара Загора, каза в предаването „Плюс-минус“ по Телевизия Европа изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес. Тя посочи, че това е и причината за започването на нов проект на дружеството – реализирането на индустриалната зона съвместно с Община Стара Загора.

„Стара Загора чисто логистично е на много добро място, в близост до магистралата, в центъра на страната. Това е град с традиции в индустрията и наличие на работна ръка“, посочи Барес.

Изпълнителният директор на НКИЗ добави, че вече е стартиран и проектът в Кърджали. „Надяваме се той да се получи, теренът, който дойде при нас в средата на тази година, е наистина много хубав“, заяви тя.

Антоанета Барес посочи, че е нормално по-засилен интерес да има към индустриални зони около големите градове – София, Бургас, Варна, но интерес се наблюдава напоследък и към Видин. „Има интерес от двама инвеститори, в момента много сериозно работим по ситуирането на техните инвестиции там. Надяваме се да успеем да отговорим на техните изисквания, за да изберат и да останат във Видин“, заяви тя.

На въпрос какво трябва да направи един предприемач, ако иска да се позиционира в някоя от държавните индустриални зони, Барес отвърна, че първо трябва да се свърже с компанията, за да каже от какво се интересува.

„Когато знаем от какво се нуждае един инвеститор, можем да предложим и най-добрата локация за него, с оглед спецификата на съответния бизнес, в зависимост от работна ръка, суровини, необходим транспорт. Ако им е необходим речен или морски транспорт, няма логика да им предложим Божурище – ще им предложим Бургас, Варна, Видин, Русе…“, обясни тя.

 

Повече от 20 нови инвестиционни заявления са подадени към „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, обяви изпълнителният директор на дружеството Антоанета Барес. Основно те са за Икономическа зона София-Божурище, а от началото на тази година се наблюдава интерес и към Видин и Русе, посочи тя в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио Фокус.

Барес коментира, че важен фактор при избора на инвестиционна среда, освен местоположението и инфраструктурата, е наличието на работна ръка. В тази връзка, каза тя, НКИЗ работи активно с университетите. След подписаните вече близо десет меморандума за сътрудничество с висши учебни заведения, предстои разширяване на сътрудничеството с морските университети и с този във Велико Търново, а в близко бъдеще и с професионалните гимназии.

Компанията вече започна работа и по десетия проект в портфолиото си – Индустриална зона Кърджали, с обща площ близо 95 декара, каза още Антоанета Барес. От февруари НКИЗ си сътрудничи и с Община Стара Загора. Местната власт там предлага за индустриални цели атрактивен терен от 115 декара, разположен до магистралата.

„Предстоят много нови неща, работи се изключително интензивно по работата с общинските администрации, с които подписваме меморандуми и те предоставят информация за индустриални терени на своя територия“, заяви Барес. Тя добави, че е отправена покана към световния автомобилен производител „Хюндай“ да реализира проект в България – предложеният за това терен е на летището в Равнец, близо до Бургас.

Антоанета Барес разказа и за участието на „Национална компания индустриални зони“ във формата „16+1“ в края на миналата седмица. В рамките на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай НКИЗ подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия. Идеята е за изграждане и управление на платформа за обществени услуги „Дигитален път на коприната“.

„Като компания, която е инструмент на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции и за разширяване на инвестициите в български компании, считаме, че можем да сме полезни за подпомагането на китайските инвестиции у нас“, обясни Барес.

НКИЗ бе представена и в съпътстващ събитието Бизнес форум, на който участваха над 200 китайски компании и 600 бизнесмени от Централна и Източна Европа.

„Националната компания участва в дискусия, посветена на високите технологии и инвестициите, индустриалното партньорство и смесените предприятия“, обясни Барес и допълни, че са били представени възможностите на индустриалните зони и инвестиционния климат в България.

Българските държавни индустриални зони бяха представени на Бизнес форум, част от Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес участва в панелна дискусия в НДК, посветена на високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство и смесените предприятия.

Барес обясни, че за деветгодишното съществуване на компанията се развиват и управляват вече десет проекта в цялата страна, като са привлечени инвестиции за над 400 милиона лева.

„За нас е важно не само да привлечем инвестицията, но и да я задържим и да ѝ помогнем да се разрасне“, посочи изпълнителният директор на НКИЗ.

Тя заяви още, че от началото на тази година компанията е започнала нов проект, Индустриална зона – Кърджали. С обща площ близо 95 декара, тя е в близост до железопътната мрежа и до Републикански път Русе – Маказа.

Антоанета Барес напомни и за подписания през февруари Меморандум за сътрудничество между НКИЗ и Община Стара Загора. Местната власт там предлага за индустриални цели атрактивен терен от 115 декара, с връзки за електричество, вода, газ и канализация, стигащи до границите на имота.

В панелната дискусия участваха още Илия Лингорски (главен икономист в Българска банка за развитие), Стамен Янев (изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции), Гън Зенчиан (президент на Thunder Software Technology Co., Ltd), Васил Караиванов (председател на Управителния съвет на „София Тех Парк“ АД), Иван Ковакшич (главен стратег на CECZ Kozep Europai Kft), Натанаил Стефанов (председател на Сдружение „Национално представителство на българската стартъп предприемаческа общност“), Дайна Клепоне (изпълнителен директор на Enterprise Lithuania), Тихомир Каменов (председател на Надзорния съвет на Търговска Лига) и Неделчо Неделчев (председател на УС на Първа инвестиционна банка).

В рамките на формата „16+1“ ден преди Бизнес форума „Национална компания индустриални зони“ ЕАД подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия – държавна институция под ръководството на Министерството на индустриалните и информационни технологии на Китай.

НКИЗ и Центъра съвместно ще насърчават изграждането на съвместен Международен алианс за индустриално сътрудничество, на платформа за обществени услуги „Дигитален път на коприната“, ще работят за инвестирането на модерни промишлени и ИТ компании в парковете на България и Китай, както и ще насърчават и идентифицират развити индустриални паркове и предприятия в съответната страна, за да изградят пилотни паркове и пилотни проекти за високотехнологичната индустрия.

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия – държавна институция под ръководството на Министерството на индустриалните и информационни технологии на Китай.

С меморандума, подписан на официална церемония в Министерския съвет в петък (6 юли), двете страни се съгласяват активно да си сътрудничат в областта на дигиталната икономическа индустрия и да насърчават постигането на общ просперитет на народите на България и Китай.

НКИЗ и Центъра съвместно ще насърчават изграждането на високотехнологични индустриални паркове в Китай и България и инвестирането на модерни промишлени и ИТ компании в парковете на двете страни, както и да насърчават и идентифицират развити индустриални паркове и предприятия в съответната страна, за да изградят пилотни паркове и пилотни проекти за високотехнологичната индустрия.

Страните ще участват съвместно и в изграждането и управлението на „Платформа за обществени услуги – Дигитален път на коприната“, като заедно с местните бизнес организации си сътрудничат за постигане на икономическо сътрудничество между китайските и българските предприятия, в съответствие със законите на двете страни.

Меморандумът между НКИЗ и Китайския център за развитие на информационната индустрия бе един от десетте двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество между България и Китай, подписани в петък в рамките на формата „16+1“. Тази година Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, седма поред, се домакинства от България.

 

 

Българска делегация, водена от от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, посети Южна Корея и представи пред водещи корейски компании възможностите за инвестиции в България.

На срещите присъства изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони” Антоанета Барес, която представи дейността на компанията и възможностите за инвестиции на корейски производствени фирми в икономическите зони, управлявани от НКИЗ.

Барес подчерта, че НКИЗ ръководи общо 10 проекта - действащи зони в София, Бургас, Русе, Свиленград, Видин и Варна, както и проекти в етап на развитие – в Кърджали, Карлово, Телиш и Варна. При наличие на конкретен инвеститорски интерес НКИЗ разполага с терени, които могат да се разработят с цел привеждането им в индустриална готовност.

„Считаме Република Корея за приоритетен икономически партньор в Азия, а усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни“, заяви заместник-министър Лъчезар Борисов по време на среща с Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея, проведена в град Сеул.

Зам.-министър Борисов изтъкна, че важен приоритет за българската страна е привличането на корейски инвестиции в сектори като електроника и електротехника, автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии. При срещата на българската делегация с "Хюндай Мотор груп" им бе представена възможността да се включат в създаването на R&D център в България в областта на автомобилната електроника, автомобилния софтуер, електрическата мобилност.

Програмата на българската делегация включваше срещи на високо ниво и с други водещи корейски компании от сектора на информационните и комуникационни технологии. Бизнес климатът в България и възможностите за инвестиции бяха обсъдени и по време на разговорите с г-н Хюнг Уоо, вицепрезидент на „Самсунг Електроникс“ и с Хуанг Мюнг Кю, изпълнителен директор на АМОТЕХ.

Зам.-министър Борисов подчерта пълната подкрепа, която българското правителство ще окаже при евентуална сериозна инвестиция на компаниите в България.

По време на двудневното посещение българската делегация се срещна с представители на Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество и Корейската асоциация на вносителите, почетния консул на България в Сеул, посети водещи корейски компании в областта на електротехниката, машиностроенето, автомобилните части и ИКТ сектора.

 

 

 

 

С тържествена първа копка днес компанията „Райсволф“ обяви началото на иновативния си проект - Център за унищожаване и складиране на данни, който ще бъде изграден  в „Икономическа зона София - Божурище“, собственост на "Нaционална компания индустриални зони" ЕАД.

Планираната инвестиция на първия етап от развитието на проекта е за над 4 млн. лв. В Божурище дружеството ще изгради административна сграда, архивохранилище и център за поверително унищожаване на носители на данни, като по този начин ще разшири дейността си. Главен изпълнител на проекта е „Пайп Систем“.

„Райсволф България“ АД е специализирана в поверителното унищожаване на конфиденциална документация. Дружеството е част от REISSWOLF Group. Услугите й покриват целия жизнен цикъл на документа – от неговото създаване до неговото унищожаване. Поверителни данни са лични данни и/или класифицирани данни за фирмата, съхранявани в различни форми (печатни, CD, DVD, касети, твърди дискове, кредитни карти и т.н.).

 

Бизнес делегация от Страната на изгряващото слънце гостува и в Икономическа зона София-Божурище

Дейността на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД бе представена пред официална бизнес мисия на Японската агенция за външна търговия, гостуваща в България. Пред повече от 30 фирми от Страната на изгряващото слънце изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес очерта предимствата на дружеството и отделните проекти, представляващи интерес за чуждестранни инвеститори.

По време на събитието се проведе и дискусия за икономическия климат в България, възможностите за инвестиции у нас и насърчителните мерки за бизнеса. Участници в разговора заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, заместник-министрите на образованието и науката и на труда и социалната политика Деница Сачева и Зорница Русинова, Антоанета Барес, изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев и др.

Бизнессрещата се проведе на 26 юни (вторник), като бе открита от вицепремиера Томислав Дончев, домакин на събитието. Поздравителни адреси отправиха посланикът на Япония у нас Н. Пр. Масато Уатанабе и зам.-министър Манолев, които подписаха екшън план за активизиране на икономическите контакти между България и Япония.

В сряда (27 юни) японската делегация посети и Икономическа зона София-Божурище. Представителите на бизнеса разгледаха индустриалния парк и се запознаха както с напълно действащата му вече част, така и с перспективите и възможностите за бъдещо развитие. Делегацията се срещна и с един от инвеститорите в икономическата зона – високотехнологична компания, която представи производството си и на свой ред се запозна с бизнес мисията на японските предприемачи.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес бе удостоена с награда за Ефективен мениджмънт, привличане на чуждестранни инвестиции и успешно управление на индустриални проекти в категорията „Икономика и мениджмънт“ на Седмите годишни награди на списание Business Lady. Отличията бяха раздадени на официална церемония в хотел „Балкан“ във вторник вечерта.

При получаването на приза Барес благодари на екипа си и подчерта, че в голямата си част той се състои от жени. „Един силен женски екип може да преобърне света, ако реши“, каза тя на церемонията.

„Доказателство за ефективната работа на „Национална компания индустриални зони“ е фактът, че все по-осезаемо инвеститорите припознават в наше лице своя стратегически партньор за проекти в България“, посочи Барес и допълни, че от създаването им досега, в държавните индустриални зони са привлечени инвестиционни проекти за над 400 милиона лева

Годишните награди на Business Lady и Business Lady Club се връчиха за седми път. С тях се отличава приносът на българската делова жена в различни категории и се цели да се даде повече гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и адекватното развитие на човешкия капитал.

Призове в категории като „Телекомуникации“, „Здравеопазване“, „Фармация“, „Човешки ресурси“, „Строителство и архитектура“, „Земеделие“ и др. получиха над петнайсет дами, показали професионализъм и постоянство, постигане на високи резултати в различни сфери на дейност; постижения, които повишават доверието на клиенти и служители към тях и превръщащи ги в предпочитан партньор за бизнеса.

Антоанета Барес е част от екипа на „Национална компания индустриални зони“ от самото създаване на дружеството, а поста изпълнителен директор заема от март 2017 г.

Мисията на компанията, специализирана в изграждането и управлението на индустриални паркове, е насърчаване на инвестициите в българската икономика. В портфолиото на НКИЗ са действащи икономически паркове, свободни зони и проекти в процес на развитие в цялата страна.

Като стратегически партньор на инвеститорите в България компанията предлага индустриални зони с модерна инфраструктура и стратегическа локация, както и подкрепа на всеки етап от инвестиционния проект. В услуга на инвеститорите НКИЗ работи в добро сътрудничество с Министерство на икономиката и другите държавни и общински институции.

Предимствата на зоните и комплексните услуги, които НКИЗ предлага, са предпоставка за превръщането на индустриалните зони в предпочитано място за бизнес от българските и чуждестранни инвеститори.

 

 

Община Перник се присъедини към групата български общини, с които „Национална компания индустриални зони“ ЕАД си сътрудничи за привличането на инвестиции и за изграждането на индустриални паркове в цялата страна.  

Днес в Перник изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и кметът на Община Перник Вяра Церовска подписаха меморандум за сътрудничество, според който двете страни ще работят  за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

Изпълнителният директор на националната компания благодари на кмета на Община Перник за това, че предоставя на НКИЗ възможност да разшири портфолиото си от терени като прибави имоти и на нейна  територия. „Така ние ще можем да предлагаме на инвеститорите много повече терени и индустриални зони, а вие ще можете да се възползвате от нашата помощ, за да направим Перник един по-добър град за живеене“, заяви Антоанета Барес.

Кметът на Перник г-жа Вяра Церовска посочи, че общината се намира на удобно и комуникативно място и има обявени терени с площ от 346 261 кв. м  за индустриална зона. Имотите, които ще бъдат апортирани в капитала на НКИЗ,  са бивши промишлени зони в пернишкия кв. Караманица и са отредени към настоящия момент за индустриална зона по регулационния план на града.

До момента НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както и с Областна администрация - Кърджали.

 

 

На официална церемония днес в Икономическа зона София-Божурище беше открит новият завод за вакуумни опаковки на германската компания „Мултивак“, която избра България и терен на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) за реализация на инвестицията си.

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, държавният министър на икономиката, енергетиката и технологиите на Бавария Ханс Йозеф Пширер, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев , изпълнителният директор на НКИЗ г-жа Антоанета Барес, висши ръководители на „Мултивак“, както и баварска бизнес делегация, водена от министър Пширер.   

„Да виждам българското знаме до това на Германия и на ЕС ме прави истински щастлив. Радвам се, че голяма част от немските компании, които инвестират в България, са фамилни фирми, каквато е и „Мултивак“, защото те са гръбнакът на немската икономика“, каза по време на официалното откриване премиерът Бойко Борисов. По думите на министър-председателя Икономическа зона Божурище е претърпяла впечатляващо развитие от създаването си досега, преодоляла е първоначалните трудности в изграждането на необходимата инфраструктура и днес вече изглежда като новосъздаден град.      

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта усилията на екипа на НКИЗ за бързото развитие на зоната в Божурище и за привличането на много нови инвеститори. Манолев се позова на данни на Германо-българската търговска палата, според които германският бизнес се чувства добре в България и 90% от немските компании развиващи дейност тук, биха инвестирали отново в страната ни. „Важно е да посочим, че тези компании са инвестирали над 3 млрд. лв. в българската икономика през последните години“, каза още Манолев.

„Интересът към зоните на НКИЗ и особено към Икономическа зона София – Божурище е изключително голям. Имаме подписани договори с 22 компании, част от които вече работят, а още 20 са заявили намеренията си да направят инвестиции в нея“, посочи при откриването изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес.

Икономическа зона София – Божурище е най-бързо развиващият се проект в портфолиото на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД от общо 10-те проекта, които държавната компания управлява в различни локации на територията на цялата страна.

От създаването на Икономическа зона София – Божурище досега в нея са привлечени 22 инвеститори, като само през първите четири месеца на 2018 година са подписани три окончателни и един предварителен договори със сертифицирани по ЗНИ  нови инвеститори.

На територията й работят компании от България, Германия, Дания и Гърция от секторите автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност. Привлечените инвестиции надхвърлят 350 млн. лева, а очакваният брой разкрити нови работни места е 1100. 

 

Висшето училище се присъединява към проекта Fast Tracking Success на националната компания

 

 Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и ректорът на Стопанската академия доц. д-р Иван Марчевски 

Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов се присъединява към групата от университети, с които „Национална компания индустриални зони“ ЕАД си партнира по проекта Fast Tracking Success.

Изпълнителният директор на националната компания Антоанета Барес и ректорът на висшето училище доц. д-р Иван Марчевски подписаха на 1 юни меморандум за сътрудничество. Двете страни се споразумяха да си помагат в подготовката и реализацията на младите хора, които завършват академията, чрез професионални стажове или постоянна заетост в компании, които работят в индустриалните зони на НКИЗ.

Целта на партньорството между НКИЗ и Стопанската академия е преодоляването на младежката безработица и недостига на квалифицирани специалисти в ключови сектори.

Инициативата Fast Tracking Success на НКИЗ е замислена и в подкрепа на настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони, за да  бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти – недостига на качествени специалисти.

До момента „Национална компания индустриални зони“ е сключила меморандуми за сътрудничество с редица университети в страната. Сред тях са Софийският университет, УНСС, Нов български университет, Техническият и Лесотехническият университет в София, Висшето транспортно училище, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и др.

През април тази година в програмата Fast Tracking Success на „Национална компания индустриални зони“ за първи път се включи и професионално средно училище – Професионалната гимназия за транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София.

В зоните от портфолиото на НКИЗ вече работят или изграждат своите предприятия, складове, логистични центрове, високо технологични офиси фирми от Германия, България, Гърция, Дания, Австрия, Турция, Израел и др.

Общият размер на договорените инвестиции в държавните индустриални зони от създаването им досега надхвърля 410 млн. лева, разкрити са над 2100 нови работни места, а повече от 130 български и чуждестранни фирми – инвеститори и наематели в различните зони, са получили подкрепа за развитието на своя бизнес.

 Причината за осигуряване на допълнителния капацитет  е засиленият инвеститорски интерес към зоната

 

„Национална компания индустриални зони” ЕАД получи на 18 май от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разрешение за строеж на кабелно трасе, преминаващо през две области, за осигуряване на допълнителни енергийни мощности за инвеститорите в Икономическа зона София - Божурище. Трасето ще бъде изградено в рамките на следващите три месеца, така че инвеститорите трябва да са спокойни за доставките на необходимите количества ток в зоната. Това заяви днес изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик радио.

НКИЗ работи с доставчика ЧЕЗ за разширението на електромощностите, необходими за работата на инвеститорите в зоната в Божурище, от средата на ноември 2017 г.  

Договореното разширение е 30 мегавата, като 13 мегавата ще се реализират на Етап 1 на зоната. На втори етап ще се присъединят 7 мегавата - чрез изграждане на възлова станция в зоната, а на трети етап - 10 мегавата, които ще се осигурят от подстанция "Банкя".

Причина за увеличението на електропотреблението е засиленият интерес към зоната в Божурище, където вече са избрали да реализират инвестиционните си проекти 22 чуждестранни и български компании. НКИЗ работи активно по изграждането на инфраструктурата там и преди дни бяха въведени в експлоатация две нови улици.

Изпълнителният директор на НКИЗ обяви, че в момента държавната компания започва работа в сътрудничество с Община Стара Загора за развитието на нова индустриална зона в града. Изграждането й ще следва модела на създаване на Индустриален и логистичен парк Бургас. „В момента имаме над 45 заявления за инвестиционни намерения на компании, които си търсят терени в нашите зони. Това не се е случвало досега”, добави А. Барес.  

Изпълнителният директор на националната компания заяви, че е време за едногодишна равносметка на правителството и за работата на държавните компании, включително и на НКИЗ. „На днешния ден можем да направим равносметка  - за едната година, откакто работи настоящето правителството и една година, през която ние в НКИЗ сме свършили много неща”, каза Антоанета Барес и припомни, че от създаването на компанията досега в нейните зони са привлечени инвестиционни проекти за над 410 млн. лева.

Документът насърчава инвестиционното сътрудничество между България и Иран

Снимка: www.ghatreh.com

В стремеж за насърчаване на инвестиционното сътрудничество между Иран и България, „Национална компания индустриални зони“ ЕАД подписа Меморандум за разбирателство с Висшия съвет за свободни търговски, индустриални и специални икономически зони на Ислямска република Иран. Церемонията в неделя бе част от посещението на официална българска делегация в Техеран, ръководена от икономическия министър Емил Караниколов.

Меморандумът бе подписан от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес и Мохамед Реза Абдул Рахими, директор на Дирекция Планиране, бюджет и инвестиции във Висшия съвет. На официалната церемония присъстваха и министрите на икономиката на България и Иран – Емил Караниколов и Масуд Карбасиан.

Меморандумът за разбирателство е в подкрепа на усилията да се засилят двустранните икономически и бизнес отношения между двете държави и да се увеличат инвестициите в свободните търговски, индустриални и специални икономически зони там. Ислямска република Иран управлява седем такива проекта, докато българските държавни индустриални и свободни зони в различен етап на развитие са общо десет.

С новоподписания меморандум се установява партньорство за укрепване и насърчаване на сътрудничество в редица области като високи технологии, биомедицина, електроника и електротехника, машиностроене.

В рамките на посещението на делегацията са включени и редица среща с представители на властта и бизнеса, както и Ирано-български бизнес форум.

Страница 1 от 7