Menu

NCIZ

feed-image RSS емисии

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД и ГИС-системата, разработена за нуждите ѝ от „Есри България“, бяха представени на 20-ия Световен ГИС ден, провел се в София на 14 ноември.

Презентацията бе на тема „Съвременна ГИС система за управление на индустриални зони и ефективна комуникация с инвеститори и трети страни“, като бе придружена и от демонстрация на живо на възможностите на системата – като публично приложение и вътрешно уеб базирано приложение за визуализация, управление, редакции и анализ на информация.

НКИЗ използва ГИС за проекта си в Божурище. Чрез интерактивната карта на индустриалната зона край София всеки потенциален инвеститор може да се запознае с актуалното състояние на имотите там – свободни, вече закупени, с предварителен договор или запазени, параметрите на застрояване, предназначението на терените и др. ГИС на „Национална компания индустриални зони“ може да се види на следния адрес: https://gis.nciz.bg/NKIZApplicationPublic/?locale=bg .

На 14 ноември над 60 страни по целия свят отбелязаха Световния ден на географските информационни системи, обединявайки десетки хиляди потребители на ГИС. България присъства за 20-а, юбилейна година.

Меморандум за сътрудничество бе подписан между „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Сумгаитския химически индустриален парк от Азербайджан – също като НКИЗ собственост на държавата.

Документът бе подписан от изпълнителните директори на двете организации – Антоанета Барес и Назим Талибов, – в рамките на V-ото заседание на междуправителствената българо-азербайджанска комисия, провело се в София в началото на ноември.

Сумгаитският химически индустриален парк е основан с президентски декрет през 2011 г. и се простира на площ от 50,6 милиона квадратни метра. Очаква се в него да бъдат открити около 10 хиляди постоянни работни места, от 35-40 компании.

Също като НКИЗ, целта на индустриалния парк е създаването на благоприятни условия за развитие на конкурентоспособността на индустриалната продукция на страната в сектори с висока добавена стойност.

В Меморандума за сътрудничество са застъпени обмяна на know-how и добри практики в управлението на индустриални зони, сътрудничество, заедно с местни бизнес организации, за насърчаване на местни компании от зоните в Азербайджан и България да създават двустранни търговски и технологични връзки и др.

В рамките на посещението си в България представителите на Сумгаитския химически индустриален парк посетиха и Икономическа зона София-Божурище.

„Национална компания индустриални зони” и  град Нинбо, Китай ще стартират създаването на съвместна индустриална зона в България. Това беше договорено  от министъра на икономиката Емил Караниколов по време на официалното му посещение в Китай и срещата му  с г-н Джън Шанджие, партиен секретар на гр. Нинбо.

В бизнес делегацията, водена от министър Караниколов, участва и изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес. Като първа стъпка, “Национална компания индустриални зони” и китайските партньори ще подготвят и подпишат меморандум, в който ще определят конкретните действия на страните по реализацията на проекта.

Министър Караниколов и Джън Шанджие обсъдиха и търговско-икономическото сътрудничество в рамките на инициативата "16+1". От 2014 г. Нинбо е домакин на ежегодното Експо за търговия и инвестиции във формат 16+1, в което Министерство на икономиката чрез ИАНМСП организира всяка година българско национално участие. Изразена бе готовност за организиране на сериозно участие от български компании и през следващата година.

За последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а само през първите шест месеца на тази година нараства с 10% спрямо същия период на 2017 г. и възлиза на 366.7 млн. щ.д. Това заяви министърът на икономиката при посещението си на българския щанд на Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки /CIIE/, който се провежда в Шанхай.

 

Научно-изследователският и производствен комплекс на „Сигматек“ ЕООД е на стойност 30 млн. долара и ще открие над 200 нови работни места

 

Снимки: Официален сайт на Община Бургас

Първа копка на мащабния Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели на „Сигматек“ ЕООД направиха в Индустриален и логистичен парк – Бургас кметът на града Димитър Николов, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес, изпълнителните директори на „Сигматек“ Алексей Филипов и на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ Стамен Стамов, областният управител Вълчо Чолаков и др.

„Днес правим първа копка на една сериозна инвестиция за Бургас – каза на събитието Антоанета Барес. – Досега „Национална компания индустриални зони“ е привлякла инвестиции в размер на над 820 млн. лв. Част от тях са от Бургас и са благодарение на успешната ни съвместна работа с Общината.“

Изпълнителният директор на НКИЗ посочи, че това е най-доброто партньорство – между държавата и общината, а за това говори най-вече фактът, че територията на логистичния парк в Бургас се изчерпва и се изграждат хубави предприятия, като това, на което днес се прави първа копка.

„Планираме да разширим възможностите на съвместното ни дружество като добавим нови терени, за които вече разбрахме, че има заявен инвестиционен интерес“, добави Барес.

Тя подчерта, че постиженията в индустриалната зона в Бургас са благодарение на общите усилия на Министерство на икономиката, Община Бургас, НКИЗ и, разбира се, на екипа на Индустриалния и логистичен парк.

„Добра новина за Бургас – заяви и кметът на града Димитър Николов. – След година тук ще работят над 200 специалисти с много добро заплащане. Благодарим за подкрепата на „Националната компания индустриални зони“. Преди година инвеститорът ни каза, че харесва града и поиска да разбере какви са учебните заведения в града. В момента има голям интерес и поръчки за производство на самолетни двигатели, а частите за тях ще се произвеждат тук. Клиенти са заводите на „Боинг“ в САЩ, на „Еърбъс“.“

Инвестиционният проект на компанията „Сигматек“ ЕООД е на стойност 30 милиона щатски долара, като съчетава научна и производствена част. До края на 2019 г. се очаква разкриването на над 200 нови работни места.

Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво „ноу-хау“, обединяващо в себе си високи технически знания и опит.

„Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД разполага с територия от 240 дка, която е почти запълнена. Привлечени са над 30 инвеститора, разкриващи 1000 постоянни работни места, като са инвестирани над 80 млн. лв. в производства и логистични бази. Вече функционират бази за бетонови изделия, изработка на мебели, производство на отоплителни и климатични системи, метални изделия, месни продукти, хлебни изделия, логистични центрове. От лятото на 2017 г. в портфолиото на парка е и шведският гигант в автомобилното производството „Волво Груп“ с център за обслужване, сервизиране и продажба на товарни автомобили от марките „Волво“ и „ Рено“.

Държавните индустриални зони и предимствата да се инвестира в България бяха представени на Четвъртата среща на местните лидери „16+1“ от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес. Форумът, открит от министър-председателя Бойко Борисов, се проведе на 20 октомври в София и бе посетен от над 300 представители на бизнеса от Китай, България и страните от Централна и Източна Европа.

Участниците на събитието се запознаха с различните проекти на „Национална компания индустриални зони“ в цялата страна, както и с множеството предимства за инвеститорите: индустриални зони с отлично местоположение и транспортни връзки, промишлени терени с необходимата инфраструктура – пътна мрежа, ток, вода и канализация, газификация, телекомуникации. Компаниите могат да разчитат на предсказуемост  и конкурентни условия за инвеститори, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, както и на партньорство и съдействие по време на целия инвестиционен процес, посочи Барес.

За първото полугодие на 2018г. търговията с Китай се увеличава с 22%, спрямо същия период на 2017г. и надхвърля 1.135 млрд. щ.д., заяви министърът на икономиката Емил Караниколов  в изказването си по време на Срещата.

„Вярваме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай“, изтъкна още Караниколов. Икономическият министър подчерта, че с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар, България ще участва следващия месец в първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе в Шанхай. „Участие ще вземат 32 български фирми от секторите: хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги“, допълни той.

По думите му страната ни може да предложи отлични условия за китайски инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др.

 

 

Развивайки индустриални зони в различни региони на страната, "Национална компания индустриални зони” допринася за повишаване на заетостта, за създаване на възможности за реализация на млади специалисти, както и за засилване на икономическата активност в районите, където стъпват инвеститори.  За проектите, по които работи НКИЗ, разказа пред Дарик радио изпълнителният директор на компанията  Антоанета Барес.

 Г-жо Барес, продължават интензивните разговори за продължаване на бул. „Царица Йоана“ до Икономическа зона София – Божурище. На какъв етап е проектът?

Държавата, в лицето на министъра на икономиката, изключително много ни подкрепя за този проект. Вече има постигнато принципно съгласие за отпускане на средства за реализирането му. В момента сме на етап технически разговори със Столична община, МРРБ и АПИ във връзка с възможностите за реализацията му.  Това е сложен инженерен проект и касае устройственото планиране на София - град и пътните връзки, управлявани от Пътната агенция.

Как напредва изграждането на вътрешната инфраструктура в Икономическа зона София- Божурище?

И в момента на територията на зоната се строи усилено. Пътната връзка, която трябва да свърже най-големият инвеститор в зоната – датската компания „Юск“, вече е готова и предстои подписването на Акт 15. Остана полагането само на най-горния слой асфалт. Относно останалата част от инфраструктурата, вече сме обявили обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за изграждане на цялостната инфраструктура на зоните. Крайният срок за подаване на оферти от потенциални изпълнители е 8 ноември 2018 г. Очакваме всички компании, които имат възможност да реализират такъв вид проектиране, да участват в процедурата.

Преди време обявихте, че НКИЗ е договорила с ЧЕЗ сериозно увеличаване на електрическите мощности в зоната в Божурище. На какъв етап е проектът?

Очакваме до дни да бъдат направени първите проби на трасето за осигуряване на мощностите за зона Божурище от кв. Модерно предградие до зоната. Остава ни да изпълним съвместно с ЧЕЗ още два етапа – вторият е за изграждане на възлова станция, а третият – за допълнителна мощност от Банкя.  По първия етап вървим финализиране и до дни също очакваме подписване на Акт 15 и внасяне на документи в ДНСК за въвеждане в експлоатация на кабелното трасе.

Един от най-новите ви проекти е в Стара Загора. Разкажете повече за бъдещата индустриална зона там.

Съвместно с Община Стара Загора работим по изграждане на Индустриална зона „Загоре“. Теренът е от 115 декара, намира се в кв. Зора, близо магазин Метро на пътя София- Бургас и на няколко километра от автомагистрала „Тракия“. По думи на кмета Живко Тодоров повече от десет  компании вече проявяват интерес към терените. След като промотирахме съвместната работа по зона „Загоре“, към НКИЗ се обърнаха три компании. Така че работим и се разширяваме.

През септември участвахте в официална делегация  на България във Виетнам. С  какво страната ни и държавните индустриални зони в частност са подходяща инвестиционна дестинация за азиатския бизнес?

Азиатският бизнес иска да стъпи в Европа, а ние сме естествена входна врата към нея. Стъпвайки в България, те разполагат с целия европейски пазар. Факт е, че Виетнам е един от големите производители в сферата на земеделието и леката промишленост. Ние имаме нужда от развитие на производства и бяхме длъжни да направим всичко възможно да представим компанията пред виетнамския бизнес и условията за инвестиции, които държавата предлага.  

Какъв е общият размер на инвестициите, привлечени в държавните индустриални зони до момента и кои са последните инвеститори?

Общият размер на привлечените досега инвестиции във всички зони е около 820 млн. лева. Общата стойност на договорените инвестиционни проекти само в Икономическа зона София-Божурище е близо 460 млн. лева. Броят на новооткритите работни места е над 1200.

В момента за терени в Божурище се водят преговори с 15 инвеститори, които са подали заявления за инвестиционни намерения в НКИЗ и готвят заявления за сертифициране към Българската агенция за инвестиции (БАИ). Общата стойност на техните инвестиционни проекти е близо 160 млн. лева, като се предвижда откриване на нови над 1000 работни места.

Като говорим за работни места, обръщам внимание, че това са гарантирани работни места, т.е. за тях инвеститорите са поели ангажимент пред БАИ. Реално обаче те назначават доста повече хора и новооткритите работни на територията на Божурище са в пъти повече от заявените по проекти.

В Индустриален и логистичен парк Бургас са подписани предварителни и окончателни договори с 35 инвеститори, като общият размер на гарантираните  инвестиции е над 74 млн. лева, а броят на гарантираните открити работни места –над 700.

Три чуждестранни компании проявяват интерес към зоната ни във Видин. Има инвестиционен интерес и към зоната на НКИЗ в Свиленград.

Като цяло инвестиционната активност в момента в страната е доста силна. Всеки ден в компанията има минимум по две срещи с потенциални инвеститори, с компании, които искат да проверят какви са условията за инвестиции, могат ли намерят място при нас, имаме ли терени, където биха могли да се включат.

Затова ние работим активно и по разширяването си, като подписваме меморандуми с общините, за да можем да отговорим на изискванията на повече инвеститори .

Държавните индустриални зони бяха представени на 13-ата Годишна среща на местната власт. На тридневния форум в Албена (1-3 октомври), на който в различните модули присъстват над 800 представители на общините и гости от местната и централната власт, на бизнеса и на различни организации, изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес участва в панела „Възможности на общините за привличане на инвеститори чрез развитие на индустриална инфраструктура“.

Барес представи с интерактивна видеопрезентация дейността на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и отделните ѝ проекти в цялата страна, както и успешното партньорство с до момента близо 15 общини и областни администрации. Изпълнителният директор на НКИЗ подчерта, че за развитието на бизнеса е от особено значение партньорството между държавата и местната власт.

В дискусията се включиха още изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, Пламен Панчев, председател на Сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“, Тодор Младенов, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ и Бойко Милев, управител на АСПА Консорциум.

Обсъжданията се фокусираха върху възможностите общините да станат равностойни партньори на бизнеса, възможностите за държавна подкрепа за развитие на индустриалния сектор в регионите, начините за привличане на високотехнологични производства и световно утвърдени индустриални производители.

В хода на дискусията бяха формулирани и трите главни условия, които правят една локация атрактивна за инвестиране – подходящ терен, изградена инженерна инфраструктура и наличие на работна ръка.

Българската делегация, ръководена от министър Емил Караниколов,
с вицепремиера по икономическите въпроси на Виетнам Ван Дон Хюе

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД и възможностите за инвестиции в България бяха представени на два Българо-виетнамски бизнес форума във Виетнам – в Ханой и в Хошимин, – от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес. Официалната българска делегация във Виетнам бе ръководена от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Чрез механизъм за сътрудничество между двете държави България може да е врата на виетнамските стоки към Европа, посочи министър Караниколов на среща с вицепремиера по икономическите въпроси на Виетнам Ван Дон Хюе. По време на разговора Караниколов заяви, че България би подкрепила стимули за виетнамския бизнес, за да се насърчи търговията и инвестициите между двете страни.

„Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката“, заяви министър Караниколов на откриването на Българо-виетнамския бизнес форум в Ханой.

Икономическият министър подчерта, че посещението му в азиатската страна цели да засили диалога и да активизира търговско-икономическите отношения между двете страни. Той изрази категоричност по отношение на подкрепата на България към динамичния ход на преговорите по сключването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) между Европейския съюз и Виетнам.

„Такава подкрепа демонстрираме и днес за възможно най-скорошно подписване на това Споразумение, което ще изпрати силен сигнал за единодействието между Европа и Азия като цяло“, поясни още той.

На бизнес форумите в столицата Ханой и в Хошимин, най-големия икономически и бизнес център на Виетнам, българските компании имаха възможност да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на виетнамския пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции.

През април 2013 г. се подписва първият договор с инвеститор в Икономическа зона София-Божурище. Германската компания за проектиране и производство на контролни табла за автомобилни климатични системи „Бер-Хелла Термоконтрол“, с клиенти като „Ауди“, „Бентли“, „Форд“, „Порше“, „Волво“ и др., прави първа копка на центъра си за научно-изследователска и развойна дейност месец и половина по-късно, а след по-малко от две години започва и производството си.

За петте години от 2013 г. досега, в Икономическа зона София-Божурище вече са привлечени двайсет и трима инвеститори – от световноизвестни компании като „ЮСК“, „Мултивак“, „Лулис Милс“ и др. до малки и средни български високотехнологични производства. Общата стойност на инвестиционните проекти до момента надхвърля 450 милиона лева, а с тях се гарантира откриването на повече от 1100 нови работни места.

Предлагаме ви поглед от дрон над индустриалния парк в близост до София – така както изглеждаше през 2012 г. и както може да се види днес.

Снимки от 2018 г.: Sky Pictures Bulgaria

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство с „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД за изпълнение на инвестиционен проект „Изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета на Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации“. Проектът предвижда изграждането на разширение на съществуващата производствена и логистична сграда, което ще позволи инсталирането на допълнително производствено оборудване.

Общият размер на инвестицията е 31 619 130 лева. Тя ще се осъществи върху терен, собственост на инвеститора, в Индустриална зона „София – Божурище“. С осъществяването на проекта се очаква инвеститорът пряко да създаде и поддържа заетост от 250 нови работни места. Предстои разширението на сградата за производствена цел да бъде въведено в експлоатация в началото на 2019 г.

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес изразява съболезнованията си към близките на жертвите при тежката катастрофа край Своге в събота следобед, при която загинаха 16 души.

Изказваме към семействата на починалите искрено съчувствие и съпричастност към болката им. Пожелаваме на всички пострадали в катастрофата скорошно възстановяване!

Екипът на НКИЗ е готов да окаже съдействие на семействата на загиналите и ранените при трагедията. Отправяме и апел и към инвеститорите в Икономическа зона София-Божурище за помощ според техните възможности.

„Национална компания индустриални зони“(НКИЗ) отдава под наем  за срок от две години автосервиз, разположен на територията на столичния квартал „Сердика“ в центъра на София. Имотът се състои от земя и сгради с обща площ 500 кв.м. Намира се на ул. „Охридско езеро“ № 3 и е собственост на НКИЗ.   

 Обектът, който се отдава под наем, се състои от основна производствена сграда, навес и склад за резервни части. Основната сграда на сервиза има масивна конструкция със застроена площ 144 кв. м, разгъната застроена площ 224 кв. м и застроен обем от 792 куб. м. Състои се от работно хале, офисно помещение, склад, баня и тоалетна.

 Навесът е метална конструкция със застроена площ от 50 кв. м. Складът за резервни части има застроена площ около 30 кв. м. Сградите се намират в урегулиран поземлен имот /УПИ/ - ХII /дванадесет/, квартал 28 /двадесет и осем/, по плана на ул.”Охридско езеро” № 3 , местност „НПЗ Средец”, гр. София.

 Автосервизът ще бъде отдаден под наем с конкурс за срок от 2 години. Началнaта ценa е 2 350 лева, без ДДС. В конкурса могат да участват само онези кандидати, които ще използват наетия имот според предназначението му за автосервиз.

 Заинтересованите кандидати за участие в конкурса могат да получат подробна информация за него, както и да придобият конкурсната документация в офиса на НКИЗ на адрес: гр. София, ул. „Ангел Кънчев” № 1, ет. 4, всеки работен ден от 09.00 часа до 17.30 часа или да пишат до НКИЗ на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 Заявлението и документите за участие се подават най-късно до 16.00 часа на 31.08.2018 г. от участника или от упълномощено от него лице (с изрично писмено пълномощно с нотариална заверка на подписа).

 Оглед на имота може да бъде извършен на място, всеки работен ден, за сметка и по преценка на участниците.

За оглед на имота участниците могат да се обръщат към Виолета Трендафилова на тел. 02/8 902 902, 0884 901 230.

 

Японската агенция за външна търговия (JETRO) разпространи през уеб канала си  и  в социалните мрежи филм за България след проведения през юни в София българо-японски бизнес форум.

Значително място във видеото е отделено на посещението на японската бизнес делегация, съставена от представители на над 30 компании от Страната на изгряващото слънце, в Икономическа зона София – Божурище. Зоната е собственост и се управлява от „Национална компания индустриални зони“.    

Гостите от Япония разгледаха индустриалния парк и се запознаха както с неговата вече почти изградена първа част, така и с интереса на български и чуждестранни компании да позиционират бизнеса си в него и с перспективите за бъдещото му развитие.

 

Делегацията посети производствената база на  един от инвеститорите в икономическата зона в Божурище – българската високотехнологична компания Volacom, която представи продуктите си.

Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО) е създадена от японското правителство като главна организация за осъществяване на външнотърговската политика на Япония. Основен фокус в работата й е насърчаване на преките чуждестранни инвестиции в Япония, както и на търговията и бизнеса на страната с останалия свят.

 

Меморандум за сътрудничество подписаха днес в Казанлък изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. 

„Казанлък е изключително подходящ за развитие на бизнес, защото има традиции в това, както и много добри училища“, заяви по време на церемонията по подписване на споразумението изпълнителният директор на НКИЗ.

Антоанета Барес подчерта, че за инвеститорите е много важна не само инфраструктурата, но и кадрите, а в Казанлък живеят и учат отлични ученици, които редовно печелят призови места в престижни състезания.

„Меморандумът е първа стъпка Казанлък да бъде предлаган от „Национална компания индустриални зони“ като бъдеща индустриална зона на инвеститорите“, каза кметът Галина Стоянова и пожела по-голям инвеститорски интерес и скорошно създаване на индустриален парк в града.

Определеният за икономическа зона терен се намира южно от Казанлък по пътя за село Бузовград. Първоначалните намерения са зоната да бъде изградена върху 68 дка общинска земя, с възможност впоследствие да бъде разширена с още един общински имот от 52 дка, така че бъдещата индустриална зона да разполага с обща площ от 120 дка.

Общинският съвет в Казанлък единодушно одобри текста на меморандума с НКИЗ със свое решение от 28.05.2018 г. и даде съгласието си за сключване на споразумението.

До момента НКИЗ има подписани меморандуми за сътрудничество за привличане на инвестиции с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, Перник,  както и с областните администрации на Кърджали и Ловеч.

Засилен инвестиционен интерес има към Стара Загора, каза в предаването „Плюс-минус“ по Телевизия Европа изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес. Тя посочи, че това е и причината за започването на нов проект на дружеството – реализирането на индустриалната зона съвместно с Община Стара Загора.

„Стара Загора чисто логистично е на много добро място, в близост до магистралата, в центъра на страната. Това е град с традиции в индустрията и наличие на работна ръка“, посочи Барес.

Изпълнителният директор на НКИЗ добави, че вече е стартиран и проектът в Кърджали. „Надяваме се той да се получи, теренът, който дойде при нас в средата на тази година, е наистина много хубав“, заяви тя.

Антоанета Барес посочи, че е нормално по-засилен интерес да има към индустриални зони около големите градове – София, Бургас, Варна, но интерес се наблюдава напоследък и към Видин. „Има интерес от двама инвеститори, в момента много сериозно работим по ситуирането на техните инвестиции там. Надяваме се да успеем да отговорим на техните изисквания, за да изберат и да останат във Видин“, заяви тя.

На въпрос какво трябва да направи един предприемач, ако иска да се позиционира в някоя от държавните индустриални зони, Барес отвърна, че първо трябва да се свърже с компанията, за да каже от какво се интересува.

„Когато знаем от какво се нуждае един инвеститор, можем да предложим и най-добрата локация за него, с оглед спецификата на съответния бизнес, в зависимост от работна ръка, суровини, необходим транспорт. Ако им е необходим речен или морски транспорт, няма логика да им предложим Божурище – ще им предложим Бургас, Варна, Видин, Русе…“, обясни тя.

 

Повече от 20 нови инвестиционни заявления са подадени към „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, обяви изпълнителният директор на дружеството Антоанета Барес. Основно те са за Икономическа зона София-Божурище, а от началото на тази година се наблюдава интерес и към Видин и Русе, посочи тя в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио Фокус.

Барес коментира, че важен фактор при избора на инвестиционна среда, освен местоположението и инфраструктурата, е наличието на работна ръка. В тази връзка, каза тя, НКИЗ работи активно с университетите. След подписаните вече близо десет меморандума за сътрудничество с висши учебни заведения, предстои разширяване на сътрудничеството с морските университети и с този във Велико Търново, а в близко бъдеще и с професионалните гимназии.

Компанията вече започна работа и по десетия проект в портфолиото си – Индустриална зона Кърджали, с обща площ близо 95 декара, каза още Антоанета Барес. От февруари НКИЗ си сътрудничи и с Община Стара Загора. Местната власт там предлага за индустриални цели атрактивен терен от 115 декара, разположен до магистралата.

„Предстоят много нови неща, работи се изключително интензивно по работата с общинските администрации, с които подписваме меморандуми и те предоставят информация за индустриални терени на своя територия“, заяви Барес. Тя добави, че е отправена покана към световния автомобилен производител „Хюндай“ да реализира проект в България – предложеният за това терен е на летището в Равнец, близо до Бургас.

Антоанета Барес разказа и за участието на „Национална компания индустриални зони“ във формата „16+1“ в края на миналата седмица. В рамките на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай НКИЗ подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия. Идеята е за изграждане и управление на платформа за обществени услуги „Дигитален път на коприната“.

„Като компания, която е инструмент на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции и за разширяване на инвестициите в български компании, считаме, че можем да сме полезни за подпомагането на китайските инвестиции у нас“, обясни Барес.

НКИЗ бе представена и в съпътстващ събитието Бизнес форум, на който участваха над 200 китайски компании и 600 бизнесмени от Централна и Източна Европа.

„Националната компания участва в дискусия, посветена на високите технологии и инвестициите, индустриалното партньорство и смесените предприятия“, обясни Барес и допълни, че са били представени възможностите на индустриалните зони и инвестиционния климат в България.

Българските държавни индустриални зони бяха представени на Бизнес форум, част от Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес участва в панелна дискусия в НДК, посветена на високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство и смесените предприятия.

Барес обясни, че за деветгодишното съществуване на компанията се развиват и управляват вече десет проекта в цялата страна, като са привлечени инвестиции за над 400 милиона лева.

„За нас е важно не само да привлечем инвестицията, но и да я задържим и да ѝ помогнем да се разрасне“, посочи изпълнителният директор на НКИЗ.

Тя заяви още, че от началото на тази година компанията е започнала нов проект, Индустриална зона – Кърджали. С обща площ близо 95 декара, тя е в близост до железопътната мрежа и до Републикански път Русе – Маказа.

Антоанета Барес напомни и за подписания през февруари Меморандум за сътрудничество между НКИЗ и Община Стара Загора. Местната власт там предлага за индустриални цели атрактивен терен от 115 декара, с връзки за електричество, вода, газ и канализация, стигащи до границите на имота.

В панелната дискусия участваха още Илия Лингорски (главен икономист в Българска банка за развитие), Стамен Янев (изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции), Гън Зенчиан (президент на Thunder Software Technology Co., Ltd), Васил Караиванов (председател на Управителния съвет на „София Тех Парк“ АД), Иван Ковакшич (главен стратег на CECZ Kozep Europai Kft), Натанаил Стефанов (председател на Сдружение „Национално представителство на българската стартъп предприемаческа общност“), Дайна Клепоне (изпълнителен директор на Enterprise Lithuania), Тихомир Каменов (председател на Надзорния съвет на Търговска Лига) и Неделчо Неделчев (председател на УС на Първа инвестиционна банка).

В рамките на формата „16+1“ ден преди Бизнес форума „Национална компания индустриални зони“ ЕАД подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия – държавна институция под ръководството на Министерството на индустриалните и информационни технологии на Китай.

НКИЗ и Центъра съвместно ще насърчават изграждането на съвместен Международен алианс за индустриално сътрудничество, на платформа за обществени услуги „Дигитален път на коприната“, ще работят за инвестирането на модерни промишлени и ИТ компании в парковете на България и Китай, както и ще насърчават и идентифицират развити индустриални паркове и предприятия в съответната страна, за да изградят пилотни паркове и пилотни проекти за високотехнологичната индустрия.

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия – държавна институция под ръководството на Министерството на индустриалните и информационни технологии на Китай.

С меморандума, подписан на официална церемония в Министерския съвет в петък (6 юли), двете страни се съгласяват активно да си сътрудничат в областта на дигиталната икономическа индустрия и да насърчават постигането на общ просперитет на народите на България и Китай.

НКИЗ и Центъра съвместно ще насърчават изграждането на високотехнологични индустриални паркове в Китай и България и инвестирането на модерни промишлени и ИТ компании в парковете на двете страни, както и да насърчават и идентифицират развити индустриални паркове и предприятия в съответната страна, за да изградят пилотни паркове и пилотни проекти за високотехнологичната индустрия.

Страните ще участват съвместно и в изграждането и управлението на „Платформа за обществени услуги – Дигитален път на коприната“, като заедно с местните бизнес организации си сътрудничат за постигане на икономическо сътрудничество между китайските и българските предприятия, в съответствие със законите на двете страни.

Меморандумът между НКИЗ и Китайския център за развитие на информационната индустрия бе един от десетте двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество между България и Китай, подписани в петък в рамките на формата „16+1“. Тази година Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, седма поред, се домакинства от България.

 

 

Българска делегация, водена от от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, посети Южна Корея и представи пред водещи корейски компании възможностите за инвестиции в България.

На срещите присъства изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони” Антоанета Барес, която представи дейността на компанията и възможностите за инвестиции на корейски производствени фирми в икономическите зони, управлявани от НКИЗ.

Барес подчерта, че НКИЗ ръководи общо 10 проекта - действащи зони в София, Бургас, Русе, Свиленград, Видин и Варна, както и проекти в етап на развитие – в Кърджали, Карлово, Телиш и Варна. При наличие на конкретен инвеститорски интерес НКИЗ разполага с терени, които могат да се разработят с цел привеждането им в индустриална готовност.

„Считаме Република Корея за приоритетен икономически партньор в Азия, а усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни“, заяви заместник-министър Лъчезар Борисов по време на среща с Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея, проведена в град Сеул.

Зам.-министър Борисов изтъкна, че важен приоритет за българската страна е привличането на корейски инвестиции в сектори като електроника и електротехника, автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии. При срещата на българската делегация с "Хюндай Мотор груп" им бе представена възможността да се включат в създаването на R&D център в България в областта на автомобилната електроника, автомобилния софтуер, електрическата мобилност.

Програмата на българската делегация включваше срещи на високо ниво и с други водещи корейски компании от сектора на информационните и комуникационни технологии. Бизнес климатът в България и възможностите за инвестиции бяха обсъдени и по време на разговорите с г-н Хюнг Уоо, вицепрезидент на „Самсунг Електроникс“ и с Хуанг Мюнг Кю, изпълнителен директор на АМОТЕХ.

Зам.-министър Борисов подчерта пълната подкрепа, която българското правителство ще окаже при евентуална сериозна инвестиция на компаниите в България.

По време на двудневното посещение българската делегация се срещна с представители на Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество и Корейската асоциация на вносителите, почетния консул на България в Сеул, посети водещи корейски компании в областта на електротехниката, машиностроенето, автомобилните части и ИКТ сектора.

 

 

 

 

С тържествена първа копка днес компанията „Райсволф“ обяви началото на иновативния си проект - Център за унищожаване и складиране на данни, който ще бъде изграден  в „Икономическа зона София - Божурище“, собственост на "Нaционална компания индустриални зони" ЕАД.

Планираната инвестиция на първия етап от развитието на проекта е за над 4 млн. лв. В Божурище дружеството ще изгради административна сграда, архивохранилище и център за поверително унищожаване на носители на данни, като по този начин ще разшири дейността си. Главен изпълнител на проекта е „Пайп Систем“.

„Райсволф България“ АД е специализирана в поверителното унищожаване на конфиденциална документация. Дружеството е част от REISSWOLF Group. Услугите й покриват целия жизнен цикъл на документа – от неговото създаване до неговото унищожаване. Поверителни данни са лични данни и/или класифицирани данни за фирмата, съхранявани в различни форми (печатни, CD, DVD, касети, твърди дискове, кредитни карти и т.н.).

 

Страница 1 от 7