Menu

NCIZ

Индустриалните зони са привлекателни, защото създават единна среда за работа и предприятията могат да се клъстеризират и да затворят веригата. Това каза Антоанета Барес, изп. директор на Национална компания Индустриални зони, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Не е вярно, че в момента има занижен интерес към България от страна на чуждестранните инвеститори".

Основните трудности на компаниите, развиващи бизнес в индустриалните зони в България са свързани с административното обслужване и тежките съгласувателни процедури, каза Барес. "Добра е инициативата на правителството да олекоти тези процедури, защото се изискват над 150 документа, за да се въведе една сграда в експлоатация". 

"Първите въпроси на инвеститорите, заинтересувани от инвестиция в индустриалните зони са за местоположение, инфраструктура и кадри. Затова стартирахме проекта "Fast Tracking Success" - бърза пътека за достигане на младите кадри до големия бизнес".

Подписват се меморандуми с университетите, като до момента има подписани такива с Нов български университет и с Института за национално и световно стопанство, в които се договаря сътрудничество, за да могат инвеститорите да наемат кадри направо от университетите и да им дадат бърз кариерен старт, каза събеседничката.

Цялото участие може да гледате тук.